Να γίνει σεβαστή η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Ζαγορίου!

on .

ZAGORI STEGH ARXITEKTONIKH

• Ο κ. Στέφανος Χρηστογούλας (από το Βραδέτο Ζαγορίου) έστειλε χθες στον «Π.Λ.» την ακόλουθη επιστολή:

«Μετά από καιρό, βρήκα την ευκαιρία να ανηφορίσω στο Ζαγόρι μας. Να το δω ξανά, να γευτώ τις ομορφιές και τα αρώματα της φύσης του.
Πρώτος σταθμός στον κόμβο Ασπραγγέλων  στην θέση Άγιος Αθανάσιος, να δω την πορεία των εργασιών του μελλοντικού Περιπτέρου – Εκθετηρίου Παραδοσιακών Προϊόντων του Ζαγοριού μας που θα φιλοξενηθεί στην ανακαινισμένη στάση του λεωφορείου. 
«Shock»
-Τι είναι αυτό;
-Τι στέγη είναι αυτή; (φωτό)
-Που πήγε η παράδοση και η αρχιτεκτονική του Ζαγοριού μας;
Αναρωτήθηκα, πως γίνεται ένα κτήριο που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου με έξοδα του ίδιου του Δήμου Ζαγοριού, αυτός (...ο Δήμος) να επιτρέπει την οικοδόμηση τέτοιου «καβαλάρη»; Με τσιμέντο στις κόχες;
Προς Θεού, αναφώνησα! Και ποιος να με ακούσει;
Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου (φωτό), χτισμένο με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πόσα χρόνια προ τούτου του «εκτρώματος» θα τολμήσω να πω και όμως «απέχει παρασάγγας» κατασκευαστικά! 
Δεν αφήναν καλύτερα τα κεραμίδια με τα οποία είχε πρώτο κτιστεί;
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει παραλαβή από την αρμόδια αρχή του Δήμου για αυτό το έργο και θα ζητηθεί από τον κατασκευαστή να σεβαστεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική μας. Ας κοιτάξει τριγύρω του άλλα κτίσματα να δει αν οι στέγες είναι έτσι κατασκευασμένες!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ για όλο το Ζαγόρι, εδώ στην είσοδό του (ή σε μια από τις εισόδους του) να υπάρχει κτήριο και μάλιστα Δημοτικό που δεν προάγει την αρχιτεκτονική παράδοση!».