Στην… αντεπίθεση ο δήμαρχος για πλατεία, οδοφωτισμό και ΕΣΠΑ!

on .

elisaf

• «Σήκωσε το γάντι» που του πέταξε η Αντιπολίτευση και χθες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ σε μια συνέντευξη Τύπου που περιείχε… λίγο απ’ όλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί, εξαπολύοντας τα βέλη του προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Μπέγκα.
Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» υποστήριξε ότι η Δημ. Αρχή δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον δήμαρχο να απαντά χθες ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μιλά η παράταξη του κ. Μπέγκα είναι η απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ.

Στην θητεία της δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα. Παρέδωσε μακέτες και μελέτες υπό μελέτη με πολύ σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά να αναφέρω την περίπτωση των στρατιωτικών φυλακών όπου τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη του έργου, κι αφού έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, η μελέτη ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».
Ενδεικτικά ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σήμερα έχουν δρομολογηθεί εννέα νέα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δώδεκα έργα μέσω του ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη, εννέα έργα υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τον «Φιλόδημο», ενώ δέκα υλοποιούνται από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για την κεντρική πλατεία
Έντονες ήταν οι επικρίσεις που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή και για το θέμα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.
Χθες ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα για την σημερινή Δημοτική Αρχή, γι’ αυτό και έδωσε έμφαση στην προώθηση άλλων έργων που λίμναζαν, όπως ήταν οι παρεμβάσεις στο Κάστρο ώστε να μετατραπεί σε Πάρκο Πολιτισμού αλλά και η μετατροπή του Ασύλου Ανιάτων σε ένα σύγχρονο Κέντρο για το Παιδί.
Κι ενώ προεκλογικά απέρριπτε η παράταξή του την μελέτη που είχε προκύψει από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπως είπε χθες «όταν διαπιστώσαμε ότι οι μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις εξωραϊσμού της κεντρικής πλατείας απαιτούν υψηλό κόστος, δεν λύνουν τα ουσιαστικά προβλήματα της πλατείας και δεν ανταποκρίνονται στη βούληση των συμπολιτών μας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υποβολή πρότασης ένταξης της αναμόρφωσης της πλατείας στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης».
Η Δημοτική Αρχή λοιπόν σε συνεργασία με τους μελετητές που είχαν κερδίσει το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πρότεινε την εναρμόνιση της μελέτης με τις δικές της κατευθύνσεις και έτσι έγινε η τελική διαμόρφωση η οποία δεν παρεμποδίζει κάθε μελλοντικό σχεδιασμό για την ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων στο κέντρο.
Με την μελέτη ανάπλασης επιτυγχάνεται:
- Σύνδεση της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα που αποτελεί και το πρώτο βήμα για αυτή την ενοποίηση του κέντρου της πόλης, δίνοντας νέα διέξοδο στην κίνηση των πεζών στο κέντρο της πόλης.
- Διαμόρφωση του χώρου πίσω από την Όαση.
- Συμπερίληψη του κυκλικού κόμβου επί της οδού Δωδώνης που αναδιαμορφώνει τον ευρύτερο χώρο της πλατείας δίνοντας τη δυνατότητα για την αύξηση του πράσινου (κάτι που ήταν ζητούμενο από τη βράβευση της μελέτης με ενίσχυση και περαιτέρω αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου).
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος η μελέτη ανάπλασης της πλατείας θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η έγκριση και η υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Τρίτσης» έγινε από την Οικονομική Επιτροπή όπως προβλέπεται θεσμικά.

Περί σεβασμού…
Παράλληλα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σέβεται το Δημοτικό Συμβούλιο και το αποδεικνύει κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνεδριάσεων –δεν ψεύδεται και υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του. Αναλαμβάνει πάντοτε ακέραια τις ευθύνες του για όλες τις καθυστερήσεις, τα σφάλματα και τις παλινωδίες που μοιραία συνοδεύουν την άσκηση της εξουσίας και ιδιαίτερα κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε. «Σε αντίθεση, άλλοι εξακολουθούν ακόμη να ζουν τον μύθο τους…», τόνισε.

Για τον διαγωνισμό οδοφωτισμού
Αναφερόμενος στην ακύρωση του διαγωνισμού για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης, ο Μ. Ελισάφ σημείωσε ότι πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη που θα επιφέρει μικρές καθυστερήσεις, όμως επανέλαβε δεν ματαιώνει το έργο.
Θύμισε δε ότι καθυστερήσεις υπήρξαν και το προηγούμενο διάστημα με τις προσφυγές που έγιναν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Αποκεντρωμένη ώστε να ακυρωθούν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι από την Περιφέρεια Ηπείρου που είναι η αναθέτουσα αρχή έχουν δοθεί οδηγίες για την θεραπεία όλων των πλημμελειών που αφορούν στα τεύχη δημοπράτησης.
«Η Αναθέτουσα Αρχή (Περιφέρεια Ηπείρου) θα παραλάβει τη διακήρυξη σε βραχύ χρονικό διάστημα και θα ελέγξει τα τεύχη δημοπράτησης. Πιστεύουμε ότι παρόλα τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί, η αρχική μας επιλογή είναι σωστή και θα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου. Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση εκ των υστέρων των ισχυρισμών των εταιρειών που προσέφυγαν στην Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών δεν συνιστά πολιτική παρέμβαση. Θα παρακολουθούμε άγρυπνα όλες τις εξελίξεις και θα συμβάλλουμε καταλυτικά στην επιτυχή εξέλιξη της διαδικασίας», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Για το Πάρκο Πυρσινέλλα
Στο μεταξύ, ένα μεγάλο βήμα που ανοίγει τον δρόμο για την χρηματοδότηση της ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα έγινε με την έγκριση της Διαχειριστικής Μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που έχει γίνει ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο χώρο ανέρχεται στα 5,2 εκ. ευρώ. Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης χρηματοδοτικής πηγής με την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει τέτοια δυνατότητα στο άμεσο μέλλον.
«Με την έγκριση της Διαχειριστικής Μελέτης ανοίγει ο δρόμος για ένα εμβληματικό έργο, ένα έργο όραμα που το έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή» τόνισε χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Παράλληλα ανέφερε ότι έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την συνεχή και μόνιμη περιποίηση του πάρκου το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση.