Δίνουμε καθημερινά αγώνα για την ανάπτυξη της Ηπείρου

on .

SIARABAS KOSTAS IKA

• Σε 183.706.311,76 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021, ο οποίος ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εισηγητής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και αρμόδιος για Οικονομικά θέματα Κώστας Σιαράβας, ο οποίος με σαφήνεια και με ρεαλισμό έδωσε το στίγμα της πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής.
«Αγωνιζόμαστε ως Περιφερειακή Αρχή και δίνουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας και βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη της Ηπείρου με σκοπό την άμεση συνδρομή στην εξομάλυνση της δύσκολης καθημερινότητας και προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων της αξιοποίησης των πόρων που μας παρέχονται, διεκδικώντας και το τελευταίο ευρώ για τον τόπο μας», τόνισε για να προσθέσει: «Δε θα σταματήσουμε ποτέ να δίνουμε καθημερινά και χωρίς εφησυχασμό τη μάχη για την οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, πάντα με κοινωνικό πρόσωπο, που θα είναι δίπλα στους πολίτες της Ηπείρου».
Σε άλλα σημεία της εισήγησής του αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ορισμένα – έργα αναφοράς για την Ήπειρο, όπως η κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας, τα Διοικητήρια σε Πρέβεζα και Άρτα, τα έργα εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου και της κατασκευής κόμβων οδικής ασφάλειας, τους βιολογικούς καθαρισμούς κ.α.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να διεκδικούμε και να λαμβάνουμε χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες ανάγκες που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Εάν θέλουμε να πετύχουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας οφείλει να συνδυάζεται με την κοινωνική πρόοδο όλων των πολιτών της Ηπείρου, καθώς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού. Παράλληλα απέκρουσε και τη μόνιμη «επωδό» των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης: «Σε κάθε συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισμό, - τόνισε- επαναλαμβάνονται ως κλισέ θέσεις «περί μη αναπτυξιακού». «περί μη διεκδικητικού» κ.ο.κ. Φέτος ακούστηκε για διακοπή όλων των έργων που έχουν προγραμματιστεί και για δημιουργία ενός ταμείου για τον κορωνοϊό κ.ο.κ. Ακόμη και αν όλα αυτά απηχούν καλές προθέσεις και δεν πρόκειται για ενσυνείδητη παραπληροφόρηση, εκείνο που δε λαμβάνουν υπόψη όσοι προβάλλουν τέτοιες απόψεις είναι ότι οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες δε νομοθετούν, αλλά είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν και να τηρούν το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Άρα, οι πλειοδοσίες υποσχέσεων και προτάσεων καλό θα είναι να μείνουν εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου».

Ο Περιφερειάρχης
«Αυτός είναι προϋπολογισμός ανάγκης. Αλλά ένας προϋπολογισμός ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για να δουλέψουμε», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προσθέτοντας ότι: «H Περιφέρεια δεν αφήνει πουθενά κενά και είναι μακράν μπροστά σε όλα από άλλες περιφέρειες». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη συζήτηση, ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση έργου για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου Πρέβεζας. Ειδικότερα, για τα ζητήματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού, έκανε εκτενή αναφορά στη συνεχή στήριξη της Περιφέρειας στις Δομές Δημόσιας Υγείας, αλλά και στη διάθεση 45 εκ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και την ανάληψη πρωτοβουλίας για εκπόνηση μελέτης και χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας έργων αναβάθμισης του νοσοκομείου Πρέβεζας.

Ενισχύονται νοσοκομεία και ΕΚΑΒ
«Σήμερα διαθέτουμε 12 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου – ΕΣΠΑ και περίπου 1,7 εκ ευρώ από το Interreg για ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Συγκεντρώνουμε όλες τις αιτήσεις και θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την 6ης Υγειονομική Περιφέρεια», είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να διαθέσει τα 570.000 ευρώ που κατένειμε στην Περιφέρεια Ηπείρου με χθεσινή του απόφαση το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και όποιο άλλο ποσό απαιτηθεί από πόρους της Περιφέρειας, προκειμένου με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί με την 6η ΥΠΕ να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που υπολείπεται σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προς συζήτηση και έγκριση στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στα παρακάτω θέματα:
- Για το ζήτημα που προέκυψε με την πτώση βράχων στην Επαρχιακή οδό Μονολίθι – Γέφυρα Πλάκας, είπε ότι: «Ακούγαμε για 5 εκ. ευρώ που θα μας δινόταν, δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ», είπε εξηγώντας ότι εκεί το καλοκαίρι έγιναν εργασίες για να ετοιμαστεί πλήρης μελέτη για το τι θα γίνει μέχρι τα Πράμαντα. Ενημέρωσε δε το Π.Σ. ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, έγινε γνωστή η διάθεση 6,2 εκ. ευρώ εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τη βελτίωση του δρόμου Πηγάδια - Γέφυρα Πλάκας. Για τα Αρδευτικά έργα, οι μελέτες εκσυγχρονισμού ελέγχονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.
- Για ο Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και αν υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρόκειται για «μέγιστη επανάσταση».
-Για το πρόγραμμα των πτυχιούχων ανέργων, θα ζητηθεί αύξηση του χρόνου εργασίας σε τρία από δύο έτη που προβλέπεται σήμερα.
- Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι έγιναν διαδοχικές συζητήσεις με Κυβέρνηση και Ε.Ε. «Τρέχουμε για να βρούμε πιστώσεις», εξήγησε.
- Για το φυσικό αέριο, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πώς έχει δοθεί προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη λόγω κατάργησης των λιγνιτών σταθμών και μετά θα ακολουθήσουν οι άλλες περιοχές της χώρας.

Άλλα θέματα
Μετά την Ειδική Συνεδρίαση ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Επίσης εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021, το οποίο θα σταλεί προς έγκριση στον Ε.Ο.Τ.. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης φιλοξενίες Ελλήνων και ξένων tour operators, δημοσιογράφων, οργάνωση εκθέσεων και ημερίδων σε ανοικτούς χώρους. Κατά τη συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, κ. Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της θερινής τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι η Ήπειρος- μαζί με την Πελοπόννησο- τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας. «Η πληρότητα των κλινών, σε καταλύματα που λειτούργησαν – ανήλθε σε ποσοστό 50-60% και σε ορισμένες περιοχές ήταν πολύ καλύτερα», εξήγησε.