Βιώσιμη λύση και ρύθμιση των οφειλών για ΤΟΕΒ

on .

ARDEYTIKO POTISMA XORAFI
• Τα αυξημένα χρέη ορισμένων Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ Α.Ε. οφείλονται κυρίως στην αναποτελεσματικότητα της είσπραξης οφειλών των μελών τους από αυτούς. Αυτό τονίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γ. Αμυρά, ο οποίος ζητούσε ρύθμιση των χρεών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα θεσπίστηκε η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των παραγωγών, ενώ στο πλαίσιο των ανακουφιστικών μέτρων που έλαβε το υπουργείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα, πέτυχε κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, την ένταξη των αγροτών σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Επιχείρηση.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να διακανονίσουν τις οφειλές τους είτε προκαταβάλλοντας το 15% της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε 18 μηνιαίες δόσεις, είτε προκαταβάλλοντας το 20% και να αποπληρώσουν την εναπομείνασα οφειλή σε 20 μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται τηλεφωνικά μέσω του πανελλαδικού τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι, στη ρύθμιση εντάσσονται τόσο οι ενεργές όσο και οι μη ενεργές ρυθμίσεις, δηλαδή ισχύει και για τις παροχές για τις οποίες έχει καταγγελθεί η σύμβαση.
«Οι ευέλικτες δυνατότητες διευθέτησης των οφειλών των ΤΟΕΒ που επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση διαμορφώνουν μια νέα εποχή κανονικότητας και υγιούς σχέσης μεταξύ της ΔΕΗ και των Οργανισμών προς όφελος της αγροτικής οικονομίας» τονίζει ο Γ. Αμυράς.