Σε δύο «βάρκες» η Αλβανία για συμφωνία με Ελλάδα για την ΑΟΖ

on .

RAMA ALBANIKH BOYLH

• Σε δύο «βάρκες» πατάει η Αλβανική Κυβέρνηση όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιόνιο μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 από τα 6 ναυτικά μίλια που ήταν μέχρι σήμερα και παράλληλα η αναφορά ότι σύντομα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στα Τίρανα για την έναρξη των συζητήσεων για την Α.Ο.Ζ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας με ανακοίνωσή του «χαιρέτησε» την απόφαση της Ελλάδος για τα δώδεκα μίλια, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν επηρεάζει, ούτε παραβιάζει τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους. Στο δεύτερο σκέλος όμως, αυτό της οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, το Αλβανικό ΥΠΕΞ ακροβατεί, καθώς ναι μεν αναφέρει ότι Αλβανία και Ελλάδα είναι δεσμευμένες στην επίτευξη νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ, αλλά επικαλείται εκτός του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς εμπειρίας και την απόφαση το Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο μετά από προσφυγή του Ράμα είχε ακυρώσει την προηγούμενη.
Με καταγεγραμμένη μάλιστα την ωμή παρέμβαση της Τουρκίας για να ακυρωθεί η συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να επιδιωχθεί η επανάληψη της ίδιας ιστορίας, κάτι όμως που δεν είναι και τόσο εύκολο για τον Έντι Ράμα που έχει μπροστά του και την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τα σημερινά δεδομένα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο χρόνος κατάληξής τους όμως είναι δύσκολο προς το παρών να εκτιμηθεί και δεν αποκλείεται η όποια συμφωνία να υπογραφεί μετά τις Αλβανικές εκλογές.
Οι δυσκολίες που υπάρχουν, επισημάνθηκαν άλλωστε και από Αλβανικά μέσα ενημέρωσης, σε συζητήσεις που έγιναν μετά την προχθεσινή ανακοίνωση Κ. Μητσοτάκη.