Πιο βαθιά βάζει «πόδι» η Τουρκία στην Αλβανία!

on .

ERDOGAN RAMA

• Ακόμη πιο βαθιά βάζει «πόδι» στην Αλβανία η Τουρκία, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της γείτονος και κυρίως τον φιλοτουρκισμό που επιδεικνύει ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι προφανές ότι χρησιμοποιεί την Αλβανία ως «μοχλό πίεσης» κατά της Ελλάδος και αυτό αποδεικνύεται από την τελευταία «γενναιοδωρία» του να δωρίσει εξοπλισμό και στολές για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Έκτακτων αναγκών της Αλβανίας συνολικής αξίας 1,5 εκ. ευρώ, ενώ έχουν προηγηθεί δωρεές πολεμικού υλικού κ.α.
Η κίνηση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία γίνεται την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Μεσόγειο και ενώ η Τουρκική οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ως «φύλλο συκής» στην εν λόγω συνεργασία, χρησιμοποιείται η συμμαχία Αλβανίας- Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα, αναφέρθηκε στις ανάγκες που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές, αν και πρέπει να επισημανθεί ότι στο περυσινό σεισμό του Δυραχίου δεν ήταν μόνο η Τουρκία που συνέδραμε, αλλά πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη την Ελλάδα. Ωστόσο η Τουρκία ήταν εκείνη που έμμεσα επιδίωξε να πάρει το «πάνω χέρι» υποσχόμενη να βοηθήσει στην ανακατασκευή των πεσμένων πολυκατοικιών.
Τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας εξήρε ο Τούρκος Πρέσβης στα Τίρανα Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ, οι οποίες βεβαίως δεν εξαντλούνται στο εξοπλισμό για πολιτική προστασία, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερο «βάθος» και εκτείνεται από τη χρηματοδότηση της κατασκευής τζαμιών μέχρι και την ενίσχυση με πολεμικό υλικό των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με το «αζημίωτο» φυσικά, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Σε πολιτικό αρκεί στον Ερντογάν ο ανθελληνισμός που καλλιεργεί συστηματικά ο Ράμα. Σε στρατιωτικό, η Αλβανία έχει παραχωρήσει στην Τουρκία μέχρι και τη ναυτική βάση Πασά Λιμάνι στην περιοχή της Χιμάρας με ένα εκ των ανταλλαγμάτων τη χορήγηση πολεμικού υλικού.
Είναι αποκαλυπτική αναφορά Αλβανίδας βουλευτή ότι από το 1998 έχουν ψηφιστεί από την Αλβανική Βουλή 26 (!) στρατιωτικές συμφωνίες και πρωτόκολλα με την Τουρκία!
Η τελευταία αμυντική συμφωνία ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες και αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών της οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία για την αγορά προϊόντων 100% τουρκικής κατασκευής και προέλευσης από την Τουρκία και υπηρεσιών για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Οικονομία εκτός ελέγχου
Οι… γενναιοδωρίες Ερντογάν προς «φιλικές» του χώρες, εκτός του στρατηγικού ανθελληνικού- σε ό, τι αφορά τη χώρα μας- σχεδιασμού, την τρέχουσα χρονική περίοδο έχουν και έναν ακόμη στόχο: Να ενισχύσουν το «γόητρό» του, το οποίο τους τελευταίους μήνες είχε τρωθεί σημαντικά. Στα σχέδια αυτά εντάσσεται και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πράξη για την οποία έλαβε «στήριξη» και από εκπρόσωπο των μουσουλμάνων της Αλβανίας (!). Το μεγάλο πρόβλημα που έχει μπροστά του, είναι η οικονομία και συγκεκριμένα η υποχώρηση της τουρκικής λίρας που προκαλεί πανικό στη γειτονική χώρα.
Η βουτιά της λίρας περιπλέκει την αποπληρωμή του χρέους της κυβέρνησης και των εταιρειών που έχει συναφθεί σε σκληρό νόμισμα. Τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα αντιστοιχούσαν περίπου στο 37% του συνολικού χρέους των Τούρκων τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτίμηση της S&P Global, η οποία αναφέρει αυτό ως βασικό κίνδυνο για τις τράπεζες της χώρας. Η λίρα είναι για πολύ καιρό όμηρος της πολιτικής, σύμφωνα με το Reuters.
«Οι εντάσεις με τη Μόσχα σχετικά με τη Συρία, η ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και οι εντάσεις με την Ευρώπη σχετικά με το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα για το πετρέλαιο και το αέριο κοντά στην Κύπρο έχουν τον αντίκτυπό τους. Υπάρχει τώρα ο κίνδυνος μίας ακόμη αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για τη Λιβύη», σημειώνει το δημοσίευμα..