Επιτέλους, να «τρέξει» η ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO!

on .

NIKOPOLH THEATRO

• Εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια έχει ξεκινήσει η προσπάθεια φορέων της Πρέβεζας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, χωρίς ωστόσο να έχει κατατεθεί ακόμα ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σημαντική υπόθεση, καθώς θα έδινε διαφορετικές προοπτικές προβολής στο μοναδικό αυτό μνημείο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ηπείρου, ενώ θα είχε πολλαπλά οφέλη, κυρίως τουριστικά, για ολόκληρη την περιοχή.

Υπόμνημα συλλόγων
Την καθυστέρηση από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του χώρου της Νικόπολης για τον κατάλογο Προστατευόμενων Μνημείων της UNESCO επισημαίνουν 16 σύλλογοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Πρέβεζα σε υπόμνημα που απέστειλαν προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μ’ αυτό, όπως αναφέρει το «pamepreveza.com», ζητούν την συνδρομή αλλά και την παρέμβασή του, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί ο φάκελος υποψηφιότητας.
Μέσω του υπομνήματος, καλούνται επίσης τοπικοί και εθνικοί φορείς να σταθούν κοινωνοί στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας και να κινήσουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη. Να σημειωθεί ότι το σχετικό αίτημα για τη Νικόπολη είχε υποβληθεί πριν από 17 χρόνια από τον Όμιλο για την UNESCO Πρέβεζας.

Πολλά τα οφέλη
«Η ένταξη της Νικόπολης έχει να προσφέρει μόνον οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας αλλά και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο», τονίζεται στο υπόμνημα, ενώ παράλληλα, αναφέρονται και κάποια από τα οφέλη που θα αποκτήσει η περιοχή μετά τη συμπερίληψη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στην UNESCO.