18 φορές πάνω ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το τσίπουρο!

on .

TSIPOYRO POTHRIA

• Ανυποχώρητη φαίνεται πως είναι η Ε.Ε. όσον αφορά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά, παρά τις προσπάθειες της ελληνική Κυβέρνησης να παραταθεί η προθεσμία για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2021.
Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή, Μαν. Κεφαλογιάννη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για πάνω από 30.000 αμβυκούχους και διήμερους αποσταγματοποιούς, καθώς η φορολογία τσίπουρου και τσικουδιάς πρέπει να εξισωθεί με τα άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση καθώς αναμένεται να επιβληθεί ειδικός φόρος μέχρι και 18 φορές πάνω από τον σημερινό.
Έτσι το κόστος παραγωγής θα είναι δυσβάσταχτο και η κατανάλωση των παραδοσιακών αυτών ποτών απαγορευτική για τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, που είναι και οι κύριοι καταναλωτές του.

Άμεση συμμόρφωση
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών είναι ξεκάθαρος και ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον ΕΦΚ στο τσίπουρο, καθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής για το τσίπουρο και την τσικουδιά. Δεδομένου ότι η Οδηγία 92/834 δεν προβλέπει τέτοιους μειωμένους συντελεστές και τα κράτη-μέλη, δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 92/83».
Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.