Ανθρώπων έργο…

on .

Η μακροβιότερη προεκλογική περίοδος είναι αυτή που διανύουμε σήμερα, στη χώρα μας. Και αυτό είναι δυστύχημα… Έπεσαν όλες μαζί, τρεις – τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και γίνεται ένα χαμός! Η διαπίστωση αυτή (περί χαμού), έρχεται από το γεγονός πως μέχρι πρότινος ο Έλληνας βάδιζε στο δρόμο σκεπτικός, κουβαλώντας τα προβλήματά του. Τώρα, καθώς προχωράει στο δρόμο, κάποιος… γνωστός – άγνωστος, τον χαιρετάει χαμογελαστός και… με υπόκλιση!
Διερωτάται και ο ίδιος… Πού τον ξέρω, πού τον ξέρω, αλλά μετά… υποπτεύεται πως θα είναι κάποιος απ’ τους χιλιάδες υποψηφίους που κυκλοφορούν!
Οι περισσότεροι, όχι μόνο… κυκλοφορούν, αλλά και… «οπλοφορούν», με ατομικές κάρτες και ογκώδη βιογραφικά!
Όλα αυτά γίνονται εν όψει εκλογών, είναι αποτέλεσμα της γιορτής της Δημοκρατίας, αλλά ένα «μέτρο» δεν βλάπτει…
Οι δεκάδες παρατάξεις, ανά τη χώρα, ξεχύνονται στους δρόμους, στις πλατείες, στα καφενεία «κλειδώνοντας» σταυρούς! Διαφημίζουν τα προγράμματά τους, την… υπεροχή τους, έναντι των άλλων! Ο κόσμος παρακολουθεί, κρίνει και… συγκρίνει!
Τα μόνα κερδισμένα είναι τα καφενεία που καταναλώνουν μπόλικο… τσίπουρο! Αυτό όμως είναι… βλαπτικό για τους υποψήφιους! Κρατείστε αυτόν τον λογαριασμό: 80 μέρες προεκλογική περίοδος. Επί… 5 τσίπουρα την ημέρα ο κάθε υποψήφιος, φτάνουμε στα 400 τσίπουρα έκαστος!
Αυτοί όλοι, με τόσα πολλά τσίπουρα, αντί να βρεθούν στο… Δημαρχείο, θα πάνε στο… Νοσοκομείο! Ή να χρειαστούν… τις συμβουλές διαιτολόγου, γιατί σίγουρα θα γίνουν υπέρβαροι, καθώς το τσίπουρο συνοδεύεται… με εκλεκτό μεζέ!
Τα πράγματα θα μπορούν να είναι πιο απλά. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν οι τηλεοράσεις. Εκεί θα έπρεπε να γίνεται η παρουσίαση των θέσεων από παρατάξεις και κόμματα (αναλόγως του είδους των εκλογών) και ο πολίτης είναι σε θέση να κρίνει και να αξιολογήσει.
Μα θα ισχυριστούν κάποιοι, πως η «προσωπική επαφή» φέρνει καλύτερα αποτελέσματα…
Ναι, αλλά έτσι… «κακομαθαίνουν» οι πολίτες και με μία μικρή νεροποντή, έξω από την πόρτα τους… αναφωνούν: Πού είναι ο Δήμαρχος;
Στην τηλεόραση λοιπόν να αποκαλυφθούν όλα… Οι παραλείψεις, τα πεπραγμένα και τα υπεσχημένα… Να ακουστούν οι θέσεις για την καθημερινότητα (λακκούβες, δρόμοι, καθαριότητα, κλπ.), αλλά και θέσεις για υγεία, παιδεία, πολιτισμό και περιβάλλον!
Πρωτίστως, θέματα περιβάλλοντος!
Να ακούσουν οι πολίτες λίγο πριν το καλοκαίρι, για καθαρές παραλίες χωρίς σκουπίδια, χωρίς πλαστικές σακούλες!
Να ακούσουν οι πολίτες από υπεύθυνα χείλη ανθρώπων που θέλουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα (σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας, χώρας), πως το περιβάλλον είναι το κοινό μας κτήμα!
Και αντί για… χτυπήματα στην πλάτη, ας τους μεταφέρουν και αυτή την είδηση: Μία φάλαινα, βρέθηκε να έχει φάει 42 κιλά πλαστικές σακούλες! (Και αυτό είναι… έργο ανθρώπων!)…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.