Επτά Συνταγματολόγοι αποδοκιμάζουν τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση

on .

TASOYLAS MHTSOTAKHS 12 2 19

Τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος επιχειρεί να ευτελίσει η Κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και «προθύμων» βουλευτών. Η συζήτηση ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή, ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται το επιχείρημα πώς οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής, δεσμεύουν την επόμενη, όχι μόνο προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους!
Με δεδομένο πώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντος και του βουλευτή Ιωαννίνων και εισηγητή της Ν.Δ. για το Σύνταγμα Κώστα Τασούλα, είχε επικοινωνία με επτά κορυφαίους Συνταγματολόγους, τους Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σταυρόπουλο, με τους οποίους συναντήθηκε στο γραφείο του και με τους Νίκο Αλιβιζάτο και Αντώνη Μανιτάκη, με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, οι Συνταγματολόγοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση».
«Κατόπιν τούτου -καταλήγει η ανακοίνωση- η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία».

 

Η διαδικασία στη Βουλή
Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος άρχισε χθες. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα ακολουθούσε διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία. Μετά την απόφαση παράτασης η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη.
Τόσο η συζήτηση όσο και οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., καθώς και όσων έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών και έχει εισηγηθεί η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί έπειτα από έναν μήνα και στην ψηφοφορία που θα επαναληφθεί τότε, θα κριθεί πόσες και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή η οποία για το σκοπό αυτό θα αποκαλείται Αναθεωρητική.
Όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 μελών του Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως, όσες διατάξεις συγκεντρώσουν στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα 151 ψήφους και πάνω αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται να περάσουν τον πήχη των 180. Εννοείται ότι οι προτάσεις για αναθεώρηση που δεν θα συγκεντρώσουν 151 ψήφους, απορρίπτονται και τα άρθρα που αφορούν δεν μπορούν να αλλάξουν.
Σήμερα, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί.