Πλημμύρες από πεσμένους κορμούς πλατάνων σε Καλαμά και Αχέροντα!

on .

KALAMAS KORMOI PLATANIA

• Κορμοί πλατάνων, που έχουν χτυπηθεί από τη νόσο του «μεταχρωματικού έλκους» έχουν μετατρέψει σε «νεκροταφείο» τον ποταμό Καλαμά από τα πηγαδούλια έως τις εκβολές του,  καθώς, αφού ξεράθηκαν, έπεσαν μέσα στο ποτάμι και παρασύρθηκαν από τα νερά του.
Έχει δρομολογηθεί ο καθαρισμός του ποταμού στο τμήμα αυτό, με κόστος 25 περίπου χιλιάδες ευρώ, όπως και η αποκατάσταση του Αχέροντα, από τις πηγές μέχρι και τις πηγές της Γλυκής.
Η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε παραποτάμια οικοσυστήματα, εξαιτίας της νόσου των πλατάνων, έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Το «μεταχρωματικό έλκος», που έχει αφανίσει εκατοντάδες αιωνόβια, αλλά και νεότερα πλατάνια και στον Καλαμά (κυρίως) και στον Αχέροντα, έχει ήδη διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην παραποτάμια βλάστηση.
Προκαλούν προβλήματα
Παράλληλα όμως οι κατεστραμμένοι από την ασθένεια κορμοί, δημιουργούν διάφορα προβλήματα, τόσο στο οικοσύστημα του ποταμού, όσο και στις καλλιέργειες του κάμπου, αφού με τις πρώτες δυνατές βροχοπτώσεις, το νερό θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο μέσα από τις ιδιοκτησίες, προκαλώντας και νέες πλημμύρες, ενώ στο διάβα του θα παρασύρει και τα δέντρα που βρίσκονται πεσμένα στις όχθες του ποταμού, αυξάνοντας το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι τα μη προσβεβλημένα πλατάνια μπορούν να αποτελέσουν πηγή εξάπλωσης των δένδρων αυτών και έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος επέμβασης με τεχνητή αναδάσωση, γιατί στην περιοχή υπάρχει συγκεκριμένο φυτογενετικό υλικό και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται πειραματισμοί με την εισαγωγή ξενικών ειδών, που μπορεί να μολύνουν γενετικά την περιοχή.  
Θανατηφόρα ασθένεια
Ο δρ δασολόγος - φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, επισημαίνει ότι η ασθένεια είναι θανατηφόρα και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τα δένδρα, που έχουν προσβληθεί από το παθογόνο. Στο πρώτο στάδιο τα προσβεβλημένα πλατάνια εμφανίζουν μειωμένη βλάστηση, μικροφυλλία ή/και χλώρωση (κιτρίνισμα) των φύλλων. Στα μεγάλα δένδρα παρατηρούνται νεκρά κλαδιά συνήθως στη μία πλευρά του δένδρου, ενώ στη συνέχεια η προσβολή επεκτείνεται και στα υπόλοιπα κλαδιά. Τα πιο μικρά δένδρα νεκρώνονται ολοσχερώς μέσα σε μια βλαστική περίοδο. «Ο μύκητας εισβάλλει στο δέντρο από πληγές στα κλαδιά, τον κορμό ή στις ρίζες», εξηγεί ο δρ Τσόπελας.  
Η κατάσταση είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή στον ποταμό Καλαμά, αλλά και στον Αχέροντα.  
Η. Μ.