ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on .

Δεν τον ξέχασαν…
Αν το μέγεθος του «αποτυπώματος» που αφήνει ένας άνθρωπος φεύγοντας από τη ζωή μπορεί να μετρηθεί με βάση το αν τον θυμούνται και πώς τον τιμούν, τότε αυτό του Στέφανου Σκοπούλη υπήρξε μεγάλο! Δεν είναι τυχαία η επιτυχία της προχθεσινής εκδήλωσης στο Καμπέρειο που κατακλύστηκε από κόσμο (φωτό) με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της αδελφής του εκλιπόντος γιατρού Γεωργίας Σκοπούλη για «τις κορυφές της ζωής του»! Όσο για την παρουσίαση αυτή καθαυτή, θύμιζε πιο πολύ παράσταση και κράτησε αμείωτο ως το τέλος το ενδιαφέρον του πολυπληθούς κοινού!                                                               
Κ.Α.
Aρμονική συνύπαρξη…
Χωριό στη Θεσπρωτία έχει 103 κατοίκους, από τους οποίους οι 35 είναι Αλβανοί και συμβιώνουν ειρηνικά! Και όχι μόνο αυτό, οι Αλβανοί με τις οικογένειές τους δίνουν ζωή στον τόπο και εξυπηρετούν τους μόνιμους κατοίκους, κάνοντας διάφορες δουλειές. Γιαγιά Πλαισιώτισσα, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε σαν παιδιά της οικογένεια Αλβανών, που την φρόντιζαν υποδειγματικά. Πρόκειται για το Πλαίσιο Φιλιατών, όπου τα άτομα αλβανικής καταγωγής είναι δραστήρια και εξυπηρετικά και δε δημιουργούν πρόβλημα. Αυτή η συνύπαρξη, αποδεικνύει ότι γειτονικοί λαοί μπορούν να πορευτούν ειρηνικά και δημιουργικά. Δεν είναι μόνο τα κακά κρούσματα, οι ακρότητες και η εγκληματικότητα, υπάρχουν και παραδείγματα, όπως του Πλαισίου, λειτουργικής και προς ωφέλεια και των δύο πλευρών, σύζευξης και συμπόρευσης Ελλήνων και Αλβανών... 
H. M.
Βολεύτηκε...
Εκθειάζει η δημοσιογράφος - βουλευτής τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή! Είναι σύμπτωση που η πρόσληψή της στην ΕΡΤ έγινε με ένα FAX από το γραφείο τύπου εκείνης της κυβέρνησης; Συγκρίνει τη ΝΔ του τότε με τη σημερινή που έχει προσμίξεις και με στελέχη του ΛΑΟΣ και δεν της αρέσει το μίγμα. Η μίξη ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ δεν την ενοχλεί; Ποια είναι η ιδεολογία των συνεταίρων τους; Όμως χάρις σ’ αυτούς κυβερνούν  και επιβάλουν στο λαό όλα τα αντικοινωνικά μέτρα που τον οδηγούν στην απόγνωση… Αλλά εκείνη βολεύτηκε πάλι. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα προνόμια… Βλέπεις τα ταξιδάκια στη Νότια Αμερική με τον Τσίπρα την έκαναν αναγνωρίσιμη.  Όσο για την αρχική πρόσληψή της στην ΕΡΤ, έγινε το 1992! Δυο καλά λόγια και για το ΠΑΣΟΚ δεν θα πει; Πάντως με όλους ήταν και είναι «βολεμένη»…
ΜΑΤ
Το ακούσαμε κι αυτό…
Αφού άφησαν ελεύθερη και ανεξέλεγκτη την οπλοφορία στις ΗΠΑ με γνωστά τα αποτελέσματα, τώρα βρήκαν επιτέλους τη λύση… Ψήφισαν νόμο στη Φλώριντα ώστε να οπλοφορούν οι καθηγητές. Έτσι κάθε φορά που γαζώνει τους μαθητές κάποιος επίδοξος εκτελεστής ο καθηγητής θα βγάζει το όπλο του και θα τον στέλνει στον άλλο κόσμο. Και πιστεύω ότι αυτός ο νόμος θα προβλέπει και την απαλλαγή του καθηγητή από τις συνέπειες των πράξεών του. Οπλοφορώντας θα επιτελεί ένα κοινωνικό έργο…. Πού πάει τελικά αυτός ο κόσμος;
Θ.

Και κοινωνικό ρόλο!
Πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΔΗ­ΠΕΘΕ Ιωαννίνων να πάει στις φυλακές Σταυρακίου και να παρουσιάσει παράσταση (το «φτάσε όπου μπορείς») είναι αξιέπαινες. Έχει εξάλλου κι έναν κοινωνικό ρόλο το ΔΗ­ΠΕΘΕ, που ευτυχώς η Διοίκησή του αναγνωρίζει και κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί και σ’ αυτόν. Υπάρχουν στην περιοχή μας πολλά ιδρύματα. Έχει λοιπόν στη διάθεσή του το Δημοτικό Θέατρο ένα ευρύ πεδίο κοινωνικής δράσης (στη φωτό η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, με τη διευθύντρια των Φυλακών Σταυρακίου Ελένη Αγαπητού και τους ηθοποιούς της παράστασης που έδωσε σ’ αυτές).
Κ.Α.

«Γκάζια» στην Εγνατία!

Πόσο είναι το όριο ταχύτητας για φορτηγά και λεωφορεία που κινούνται στην Εγνατία Οδό; Για παράδειγμα, μπορούν τόσο βαριά οχήματα να κινούνται με 100 – 120 χιλιόμετρα/ώρα, ειδικά μέσα σε σήραγγες; Iδού το ερώτημα και βασίζεται σε εμπειρία φίλου αναγνώστη, ο οποίος… κινούμενος προς Γιάννενα με το Ι.Χ. του, έμεινε… μ’ ανοιχτό το στόμα από την ταχύτητα που αναπτύσσουν επαγγελματίες οδηγοί! Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν και οι ταχογράφοι. Φαντάσου να μη τους είχαν κιόλας…
Κ.Α.

* * *

Το ξέρουν, αλλά…
Μια κυβέρνηση πραγματικών αλλαγών είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός για τους Έλληνες. Μέχρι σήμερα έγιναν, διαχρονικά, κάποιες κινήσεις μεμονωμένων κυβερνητικών στελεχών, όταν όμως ολόκληρη η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να δράσει όλα καταρρέουν. Είναι γνωστό πως αν δεν αλλάξει η δομή και λειτουργία του κράτους τίποτε δεν αλλάζει… Και η κακοδαιμονία συνεχίζεται. Και στην προσπάθειά του να σχεδιάσει αυτά που θέλει να υλοποιήσει ο Κυριάκος, τον κατατρέχει ο αντίλαλος του Τσίπρα που συκοφαντεί κάθε προσπάθεια του αντιπάλου του, επειδή ο ίδιος ούτε  είχε τέτοια σχέδια και βαριέται να δουλέψει σοβαρά… Για να μην αποκλείσουμε ότι δεν έχει και τις ικανότητες.
Τα… αόρατα κέντρα!
Ακόμη κι αν έχει καλές προθέσεις ένας υπουργός, όταν έρχεται η ώρα να επικοινωνήσει ο πολίτης  με το κράτος- δυνάστη  για να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεσή του, τότε αντιλαμβάνεται ένα αόρατο κέντρο που του βάζει εμπόδια και δεν μπορεί να το προσπελάσει. Και δυστυχώς είναι άχρηστη η κάθε προσπάθεια που καταβάλει για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.  Όσο καλή διάθεση κι αν έχουν κάποιοι εργαζόμενοι,  το κράτος παραμένει ισχυρό και πολυπλόκαμο και οι πολίτες αδυνατούν να παρέμβουν για να αλλάξουν την κατάσταση. Και απογοητεύονται, μέχρι την επόμενη φορά που πάλι κάτι θα χρειαστούν απ’ αυτό το κράτος - δυνάστη και θα βιώσουν πάλι τον ίδιο εφιάλτη… Και ο πολιτικός κόσμος επαναπαύεται στα προνόμιά του  χωρίς να κάνει το χρέος του!..
Μεγάλη επένδυση…
Τα χρήματα για την Παιδεία είναι μεγάλη επένδυση! Όμως ποια εκπαίδευση προσφέρουν τα ελληνικά ιδρύματα; Μπορούν όλες οι σχολές να παινευτούν για τα υψηλού επιπέδου προγράμματά τους, για την προετοιμασία των αποφοίτων για την αγορά εργασίας και για την αριστεία φοιτητών και  διδασκόντων;  Είναι σίγουρο ότι θέλουν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της αξιοκρατίας;  Ζητούν την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, αλλά θέλουν τις κρατικές επιχορηγήσεις που προέρχονται από τους φόρους των πολιτών στους οποίους έπρεπε και να λογοδοτούν… Αλλά τώρα όλα θα γίνουν καλύτερα. Ο Τσίπρας επανέφερε το αναχρονιστικό ακαδημαϊκό άσυλο, τύπου μπάχαλου και θα …ανεβάσει το επίπεδο σπουδών.
Σε νηπιακή ηλικία!..
Άλλοι λαοί προχωράνε, επενδύουν σε πρωτοποριακά προγράμματα, καταργούν γραφειοκρατίες, διευκολύνουν τους πολίτες τους σε κάθε συναλλαγή τους με το κράτος και εμείς βρισκόμαστε ακόμη σε νηπιακή ηλικία χωρίς να διαφαίνεται καμία πρόθεση για να ενηλικιωθούμε. Άραγε δεν έχουμε καμία ελπίδα να ωριμάσουμε; Αν ούτε τώρα που μας πλάκωσαν οι επιτηρήσεις και η επιβολή κανόνων άνωθεν δεν αφυπνιστήκαμε για να σχεδιάσουμε μόνοι μας τη νέα πορεία τότε απλά θα ανακυκλώνουμε τις εντολές των μνημονίων χωρίς ελπίδα να φτιάξουμε την τύχη με τα δικά μας χέρια. Και όσο ο λαός δεν αλλάζει στάση ζωής τόσο θα συνεχίζεται η επιλογή ακατάλληλων εκπροσώπων του.
Θεανώ Βλάχου