Μιλούν για ελληνοαλβανική συνεργασία, αλλά τα φορτία ναρκωτικών πληθαίνουν!

on .

TSOYBARAS ALBANOS

• Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι Ηπειρώτες, όσον αφορά τις υποσχέσεις των Αλβανών για τη συνεργασία των Αστυνομικών Αρχών των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. 
Χθες έγινε στα Γιάννενα «εθιμοτυπική» συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, με τον Αλβανό ομόλογό του Ardi VELIU, κατά την οποία και πάλι περίσσεψαν τα ευχολόγια για ενδυνάμωση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος!
Τα ίδια ακριβώς, δηλαδή   που έχουν  ειπωθεί κατ΄ επανάληψη και από όλους τους προηγούμενους αρχηγούς των Αστυνομιών των δύο χωρών, μηδέ εξαιρουμένου και του τελευταίου Αλβανού αρχηγού Χάκι Τσάκο, που  έδινε διαβεβαιώσεις στους Έλληνες συνομιλητές του για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικά των ναρκωτικών, στην πράξη όμως έκανε τα αντίθετα, μέχρις ότου να επέμβουν οι Αμερικανικές αρχές και πιέσουν τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για το «ξήλωμά» του, που έγινε πριν ένα περίπου μήνα.  
Εκτός της «Ελληνοαλβανικής ατζέντας»;
Η χθεσινή συνάντηση, έχει βέβαια μια ιδιαιτερότητα: Γίνεται σε μια περίοδο που μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις επί όλων των ανοικτών ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών- ερήμην πάντων πλην κυβερνώντων- διαπραγματεύσεις από τις οποίες «απουσιάζει» το θέμα της ασφάλειας των συνόρων. Και αυτό το «κενό» ενδεχομένως να θέλει να καλύψει με τη χθεσινή συνάντησή του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
«Άριστο επίπεδο…»
Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, προκύπτουν όμως και άλλα ερωτηματικά: «Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο της συνεργασίας των Αστυνομιών των δύο χωρών», τονίζεται και η απορία είναι το πώς «μετριέται» το «άριστο επίπεδο».
Τα σύνορά μας εξακολουθούν να είναι «τρύπια», τα φορτία με χασίς να διακινούνται ανεμπόδιστα στην Αλβανική επικράτεια μέχρι τα ελληνικά σύνορα και από εκεί να αρχίζει ένας επίπονος και επικίνδυνος αγώνας των αστυνομικών της Ηπείρου για να εντοπίσουν και να συλλάβουν εμπόρους και διακινητές, όπως και χθες έγινε- μετά από καταδίωξη- στην Ιόνια οδό.
Ζήτημα… πίστης;
Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι σε γνώση του Ηπειρώτη αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο σε συνάντησή του με τον τότε Αλβανό Αρχηγό Χάκι Τσάκο, (που και τότε είχε… επιβεβαιωθεί η καλή συνεργασία) είχαν συμφωνηθεί να γίνονται ταυτόχρονες περιπολίες ένθεν και ένθεν των συνόρων, τακτικές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων κλπ. Έκτοτε μας έμειναν οι… καλές προθέσεις, τα σύνορα συνέχισαν να «μπάζουν» φορτία ναρκωτικών και τελικά ο Αρχηγός της Αλβανικής ΕΛ.ΑΣ. «καρατομήθηκε». «Πιστεύουμε ότι η Αλβανική αστυνομία θα κάνει τη δική της δουλειά» δήλωσε χθες ο κ. Τσουβάλας μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει καλή συνεργασία και να εμπιστεύεται την Αλβανική πλευρά.
Βαρύ το τίμημα!
Το διαχρονικό τίμημα της «καλής πίστης» που έχει η Ελλάδα έναντι της Αλβανίας και της καλής συνεργασίας που επιδιώκει, άνευ όμως ανταλλαγμάτων και απαιτήσεων, «πληρώνει» με βαρύ τίμημα η ακριτική Ήπειρος και είναι καιρός πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με… καλές προθέσεις δεν αντιμετωπίζεται η εισαγόμενη εγκληματικότητα.