Πάνω από 70 επιστήμονες και καλλιτέχνες στο φετινό Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

on .

THERINO PANEPISTHMIO

• Περισσότεροι από εβδομήντα πανεπιστημιακοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, και καλλιτέχνες θα δώσουν το «παρών» στο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα νέων Αυλώνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που θα πραγματοποιηθεί από 4 ως 7 Ιουλίου. 

Σημαντική είναι η παρουσία Καθηγητών από τα Πανεπιστήμια εξωτερικού, Harvard, Stanford, Merrimack College, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από την Ελλάδα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα Α.Ε.Ι. Ιωαννίνων, Αθηνών, Αιγαίου, Πατρών, Πειραιά, Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν κρατούμενοι των φυλακών, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του σωφρονιστικού καταστήματος. Θα οργανωθούν παράλληλα εργαστήρια για τους κρατούμενους, ενώ έχει προβλεφθεί και διερμηνεία στις γλώσσες Ούρντου, Παστό και Φαρσί/Νταρί, από τους συνεργάτες της μη κυβερνητικής οργάνωσης SolidarityNow. 

Τις εργασίες του θα κηρύξει η Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ το πρόγραμμα θα τιμήσει και φέτος με την παρουσία του ο Προκόπης Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίτ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Τακτικό Μέλος Ακαδημίας Αθηνών. 

Σημαντική είναι η παρουσία ερευνητών και προσωπικοτήτων από τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας Φίλων, το ΝΠΙΔ «Επάνοδος» που αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό επίσημο φορέα μετασωφρονιστικής μέριμνας που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, το Ελληνοϊαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο – HIKARIKWAI, την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών κ.ά. Επίσης, το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν και σπουδαστές από την Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Τεχνών Εκατό» που θα συνοδεύουν τον Λάκη Λαζόπουλο. 

Η Νικολ. Τσιτσανούδη

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε και διευθύνεται από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, η οποία και σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει τα εξής: «Φέτος το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο επιφύλαξε μία έκπληξη, τόλμησε μία ανατρεπτική στροφή με βαθύ ανθρωπιστικό προσανατολισμό. Από τα ηλιόλουστα νησιά της Άνδρου, της Σύρου, της Κρήτης, της Ύδρας και του Καστελλόριζου, πήραμε την απόφαση να μεταφέρουμε το φως του θεσμού, στα κελιά των νεαρών κρατουμένων στις φυλακές Αυλώνα. Επρόκειτο για μία απόφαση η οποία πάρθηκε με αφοσίωση στην έννοια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης. Κι έτσι το «θερινό της καρδιάς μας» όπως το αποκαλούν οι φοιτητές και απόφοιτοί του, θα βρίσκεται φέτος στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα και θα κάνει πράξη τον τίτλο του: Γλώσσα και Ενσυναίθηση».

Πληροφορίες: Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr.