Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ανάδειξη και προβολή της Δωδώνης

on .

DODONH ARXAIOLOGIKOS XOROS

• Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Δωδώνης  Χρ. Ντακαλέτσης για την ένταξη των ελασμάτων της Δωδώνης στα Μνημεία της Unesco, εξέλιξη που έκανε γνωστή η τ. Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο συγκεκριμένο Υπουργείο (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.» στο φύλλο Σαββάτου). 

Όπως σχολίασε ο δήμαρχος ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης ως αυτονόητο παράπλευρο όφελος της ένταξης των μολύβδινων χρηστηρίων πινακίων (ελασμάτων) από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO (International Memory of the World Register).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, πρόκειται για μια προσπάθεια που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας, πέραν του διαστήματος των περίπου δύο ετών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος, το Νοέμβριο του 2021, ως σήμερα. Η επιτυχία και τα περισσότερα συγχαρητήρια ανήκουν ασφαλώς στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που συνέταξε τον απαραίτητο φάκελο υπό την επιμέλεια και με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για να υποβληθεί ακολούθως, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Θερμή και διαρκής σε κάθε σημαντικό βήμα αυτής της πορείας ήταν, όπως παραδέχτηκε και η πρώην Υπουργός Πολιτισμού, η συμπαράσταση και συνεργασία του Δήμου Δωδώνης. Σταθμό αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε και η από 21/9/2021 επιστολή του Δημάρχου Χρ. Ντακαλέτση, για τη στήριξη της υποψηφιότητας των Δωδωναίων ελασμάτων.

Η ίδρυση Μουσείου

Ο κ. Ντακαλέτσης τονίζει καταλήγοντας σε δήλωσή του: «Η ένταξη των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO ήταν ένας από τους μεγάλους στόχους μας για την περαιτέρω ανάδειξη της αρχαίας Δωδώνης. Η καλύτερη μελέτη και συντήρηση αυτής της πολυπληθούς ενότητας σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων θα δώσει τη δυνατότητα της μελλοντικής έκθεσής τους, γιατί όχι και στον ιερό τόπο για τον οποίο προορίζονταν. Έτσι, ισχυροποιείται θεωρούμε, ακόμα περισσότερο, το διαχρονικό αίτημα της Δημοτικής μας Αρχής και του Δήμου μας για την ίδρυση ενός Αρχαιολογικού Μουσείου, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου εντός του να φιλοξενηθούν μαζί με τα ελάσματα και άλλα σπουδαία ξενιτεμένα ευρήματα που προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης».

Ο Δήμος Ιωαννιτών 

Σημαντική στιγμή για τα Γιάννενα και την Ήπειρο χαρακτηρίζει την ένταξη των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» της UNESCO ο Δήμος Ιωαννιτών. 

Ο Δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου και η Δημοτική Αρχή συγχαίρουν την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως επίσης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Βαρβάρα Παπαδοπούλου για την σπουδαία δουλειά που έκαναν και τον άρτιο φάκελο που υπέβαλλαν και έφερε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα.