Ιστορικό βιβλίο για τους Σουλιώτες παρουσιάστηκε στην Παραμυθιά

on .

BIBLIO

• Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το Σούλι, παρουσιάστηκε, την Παρασκευή στην Παραμυθιά, το βιβλίο του Νικόλαου Χ. Ασημακοπούλου «Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821».

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, όπου παρών ήταν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, καθώς και η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη, που απηύθυναν χαιρετισμούς, παιδάκια από το Α' Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς απήγγειλαν ποιήματα, αλλά και τραγούδησαν τραγούδια με κύριο χαρακτηριστικό τους τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

Τόσο με την εμπεριστατωμένη και ουσιώδη και ριζική και ρεαλιστική ανάλυση του πολύ ενδιαφέροντος και τεκμηριωμένου περιεχομένου του βιβλίου, προϊόν μακροχρόνιας και πολύμοχθης έρευνας, από τους Κώστα Τζαβέλλα, Γιάννη Μπανίκα και Ηλία Ζέρβα (και οι τρεις τους αφιερωμένοι στη Σουλιώτικη ιδέα και με δράση για τη διάδοσή της), όσο και με τη θύμηση του θρυλικού Μάρκου Μπότσαρη, ξετυλίχθηκε ο θρίαμβος του αγώνα της ελληνικής ελευθερίας και αρετής.

Ο συγγραφέας του εξαιρετικού τόμου «Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821» Νίκος Ασημακόπουλος μίλησε με τη βαθιά ιστορική γνώση, που τον διακρίνει, αλλά και την εσωτερική του φλόγα για τον Ελληνισμό, αλλά και ειδικότερα για το Σούλι και τους Σουλιώτες.

 Είπε ενδιαφέροντα πράγματα, που είναι άγνωστα στους νέους ανθρώπους, καθώς δεν διδάσκοντα στα σχολεία.   

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα υπήρχε Ελλάδα σήμερα, αν δεν υπήρχαν Σουλιώτες το 1821»!

Οι Σουλιώτες αναγνωρίζονται, και μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου, ως σύμβολα ιδανικών, τα οποία εμόνευαν στις καρδιές τους και στόλιζαν τις ψυχές τους. 

Η.Μ.