Μοντέλο πολιτικής εκδίκησης η κράτηση του Δημάρχου Χειμάρας!

on .

MPELERHS XEIMARA

• Κανένα σημάδι επανόδου στις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες δεν δείχνει η Κυβέρνηση Ράμα για τον προφυλακισμένο Δήμαρχο Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Η απόφαση για τη συνέχιση της κράτησής τους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτή «προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου». 

Ταυτόχρονα προκαλεί «τριγμούς» και εντός της Αλβανίας με τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης σε Κυβέρνηση Ράμα Ιλίρ Μανιάνι, να καταγγέλλει δημόσια ότι η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη είναι κατασκευασμένη και προσθέτει ότι όλες οι μαρτυρίες ή τα βίντεο που ισχυρίζονται ότι έχουν είναι φιάσκο. Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η σύλληψη από μόνη της αποτελεί συνταγματική παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Άσχημο μοντέλο πολιτικής εκδίκησης. Καθαρή κυβερνητική παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές. Δυσανάλογη πολιτική και νομική βία. {…}. Η αλήθεια είναι η αλήθεια». 

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες κατήγγειλε δημόσια ότι η Αλβανική Κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κρατούμενου συνεργάτη του Φρ. Μπελέρη Παντελή Κοκαβέση, καθώς οι γιατροί του αρνούνται να εκδώσουν την προβλεπόμενη Ιατρική έκθεση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και γιατροί που αρνούνται ακόμη να του παράσχουν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες επηρεασμένοι από τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. 

Χθες βράδυ έγινε διαδήλωση Χειμαριωτών έξω από την Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση των Μπελέρη - Κοκαβέση. 

Εμμένει η Αλβανίδα ΥΠΕΞ

Από την προχθεσινή συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάσκα, όπως και χθες έγραψε ο «Π.Λ.», δεν προέκυψε ένδειξη αλλαγής στάσης της Αλβανικής Κυβέρνησης. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, όπως προκύπτει από ανάρτηση της Τζάσκα στο Twitter, στην οποία όχι μόνο εμμένει στη γραμμή Ράμα, αλλά και για άλλη μια φορά προκλητικά, ανιστόρητα και περιφρονώντας το περί δικαίου αίσθημα δηλώνει ότι «η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ούτε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό, πολύ περισσότερο διμερές ζήτημα». 

Μάλιστα σημείωσε ότι ο κ. Μπελέρης «έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο Αλβανό πολίτη, και όπως κάθε Αλβανός πολίτης δεν είναι υπεράνω του νόμου», με τη διαφορά βέβαια ότι αυτού του είδους οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις έχουν αποδέκτες ελληνικής καταγωγής Αλβανούς πολίτες και ούτε φυσικά προαναγγέλλονται οι διώξεις από τον Πρωθυπουργό της χώρας. 

Η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών -της οποίας ο σύζυγος όπως έχει καταγγελθεί είναι από τους ευνοημένους επιχειρηματίες από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις περιουσιών κατοίκων της περιοχής-  αντιλαμβανόμενη τις  επιπλοκές  που μπορεί να έχει η υπόθεση της Χειμάρας, ως προς τις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας με την Ε.Ε. έσπευσε να το υποβαθμίσει λέγοντας ότι «ένα δικαστικό θέμα δεν πρέπει να επηρεάζει τη νέα σελίδα που έχουμε ξεκινήσει στις διμερείς σχέσεις».

Τις θέσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμμερίζονται εκτός από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ε.Ε., που έχουν προβεί σε παρεμβάσεις, άλλες επίσημες και άλλες παρασκηνιακά. Το πολιτικό κενό, που εκ των πραγμάτων θα υπάρχει μέχρι το σχηματισμό της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ο Έντι Ράμα, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα, με την πιθανότητα προκήρυξης επαναληπτικών εκλογών -με αποκλεισμό του Φρέντι Μπελέρη- να είναι πάντα υπαρκτή.