Το Πανεπ. Ιωαννίνων… ανοίγεται στην κοινωνία και μέσω των Μουσείων του!

on .

MOYSEIO ESOTERIKO 2

Μικρούς θησαυρούς ιστορίας και πολιτισμού φιλοξενούν τα τέσσερα Μουσεία που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό. 

Συγκεκριμένα, στους χώρους του υπάρχουν σήμερα Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο και Μουσείο Εκμαγείων και Διδακτικών Συλλογών. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) το Ίδρυμα διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις με επίκεντρο τα Μουσεία του, με τις Πρυτανικές Αρχές να κάνουν γνωστό πως πρόθεσή τους είναι να αποτελέσουν αυτά ένα συνδετικό κρίκο με την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο του δρόμου της εξωστρέφειας που φιλοδοξούν να ακολουθήσει το Πανεπιστήμιο.

Στόχος η εξωστρέφεια

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τα Μουσεία μας και να δημιουργήσουμε υποδομές μέσω των οποίων οι επισκέπτες τους θα απολαμβάνουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία», τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, με αφορμή τις δράσεις που διοργανώνονται στην Πανεπιστημιούπολη.

Όπως είπε, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου επιθυμεί να παραμείνουν τα Μουσεία του στον χώρο του Ιδρύματος και όχι να μεταφερθούν αλλού, όπως, για παράδειγμα στο κτίριο της Δομπόλη που θα μετατραπεί σε νέο διοικητικό κέντρο. «Τα Μουσεία μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έρευνα και την εκπαίδευση και λειτουργούν ως χώροι πολιτισμού και διατήρησης της συλλογικής μνήμης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρύτανης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χρήστος Σταυράκος, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στον στόχο το Ίδρυμα να στραφεί προς τα Γιάννενα και την Ήπειρο, απευθύνοντας δημόσιο κάλεσμα στα σχολεία και τους πολίτες να συμβάλλουν σ’ αυτό, ενώ η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτα Καντή παρουσίασε τα τέσσερα πανεπιστημιακά Μουσεία και τα εκθέματά τους. Τέλος, η καθηγήτρια Αικατερίνη Πλακίτση, επίσης μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, παρουσίασε τις δράσεις που θα γίνουν από το Πανεπιστήμιο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Δράσεις αύριο

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων των Ιωαννίνων θα γίνουν αύριο, Πέμπτη, ώρες 09.00 - 12.00 στα Μουσεία του Πανεπιστημίου, ενώ 12.00 έως 15.00 θα ακολουθήσει ξενάγηση στα μουσειακά εκθέματα για το ευρύ κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, από 09.00 έως 15.00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» (09.00 - 12.00 για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης και 12.00 - 15.00 για το ευρύ κοινό) θα διεξαχθεί  μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με σκοπό την ολόπλευρη καλλιέργεια και το ξύπνημα των αισθήσεων και της δημιουργικότητας των πολιτών μέσα από τη βιωματική επαφή τους με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (Braille). 

Επίσης, 10:00 έως 11:30 στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και στο Φουαγιέ για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης και το ευρύ κοινό θα γίνει διαδραστική παρουσίαση μουσειοσκευών και ψηφιακών μουσείων από  φοιτητές/τριες του Π.Τ.Ν. για την Αειφορία, η οποία διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, @fise group.

Τέλος, θα γίνει καταγραφή της βιοποικιλότητας σε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς στο παραλίμνιο και στο Κάστρο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης για  μαθητές/τριες των Γυμνασίων της πόλης και το ευρύ κοινό. Η δράση διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, @fise group.

Ημέρα Μουσείων

Δράσεις θα γίνουν αυτές τις ημέρες σε όλη την Ήπειρο με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ο οποίος έχει θέμα φέτος «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

- Στα Γιάννενα το Μουσείο Αργυροτεχνίας θα διοργανώσει θεματικό περίπατο για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα, Τετάρτη (ώρα 10:00), στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.. 

- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα διεξαχθεί διήμερο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Αrchaeo – Βio Open Lab» αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή. Το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις επιστημονικές μεθόδους που διέπουν μια αρχαιολογική έρευνα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο με την αποκάλυψη τάφων και αρχαιολογικού υλικού

- Τέλος, αύριο, Πέμπτη θα γίνει θεματική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας με τίτλο «Όψεις της καθημερινής ζωής». Περιλαμβάνει την παρουσίαση και ερμηνεία επιλεγμένων εκθεμάτων που αναδεικνύουν πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαίας Θεσπρωτίας και παράλληλα θα ανακαλέσουν ατομικές ενθυμήσεις στους συμμετέχοντες. Θα ακολουθήσει Εργαστήριο κατασκευής θεατρικού προσωπείου και κοσμήματος για ενήλικες.