Τα Γιάννενα τιμούν αύριο την Εθνική Παλιγγενεσία

on .

ROLOI MERARXIA SHMAIA

• Με τις καθιερωμένες επίσημες εκδηλώσεις, βοηθούντος και του καλού καιρού, θα εορταστεί αύριο τόσο στα Γιάννενα όσο και στην υπόλοιπη Ήπειρο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, που αποτελεί την ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τουρκικού ζυγού. Αποκορύφωμα των εορτασμών θα είναι η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. 

Την Κυβέρνηση στα Γιάννενα θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. 

Το πρόγραμμα

Κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και παιάνες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και τη Στρατιωτική Μουσική στους δρόμους της πόλης περιλαμβάνει το αυριανό εορταστικό πρωινό στα Γιάννενα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 10.30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και θα ακολουθήσει ομιλία από την Ελένη Αλεξίου, Δ/ντρια του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Στις 11:00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12.00 οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη παρέλαση τμημάτων μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, αντιστασιακών, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Εξάλλου, τον γιορτινό τόνο δίνει ο γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων, δημοτικών, κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., τραπεζών κλπ., ενώ απόψε και αύριο το βράδυ θα γίνει φωταγώγηση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. 

Σε άλλες πόλεις

- Στον Δήμο Κόνιτσας σήμερα, Παρασκευή και ώρα 11:00 οι μαθητές όλων των σχολείων, θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο των Ηρώων  μπροστά από το Δημαρχείο, παρουσία των Αρχών. Αύριο, ανήμερα της Εθνικής Επετείου και ώρα 10.00 θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα. Στις 10:30 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το  Δημαρχείο και κατάθεση  στεφάνων. Θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου από την Χριστίνα Σεμερτζίδου, φιλόλογο - εκπαιδευτικό του Γενικού Λυκείου Κόνιτσας. Στις 11:15 θα γίνει παρέλαση μαθητών και μαθητριών και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων και στις 12:00 θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία από τα σχολεία του Δήμου.

- Στον Δήμο Ζηρού οι κεντρικοί εορτασμοί θα γίνουν αύριο στη Φιλιππιάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσημη δοξολογία στον ναό του Αγίου Βησσαρίωνα (10.00), επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Μπιζανομάχων (10.45), ενώ στις 11.30 θα ξεκινήσει η παρέλαση. Δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις και παρελάσεις θα γίνουν επίσης στο Θεσπρωτικό και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου. 

- Eκδήλωση εορτασμού της 25ης Μαρτίου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Δημαρχείου αμέσως μετά την παρέλαση με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωσή θα μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας «Αλεξάνδρα Τσιάβου». 

Στο Αργυρόκαστρο…

Στο μεταξύ, εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο. Σ’ αυτήν παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Αργυρόκαστρο ο κ. Παπαγεωργίου είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τις διπλωματικές αρχές, με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, στους οποίους τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δήμου για την ενδυνάμωση των σχέσεων με την περιοχή του Αργυροκάστρου τόσο λόγω της γειτνίασης όσο και λόγω της έντονης παρουσίας της μειονότητας.