Ελληνική ιθαγένεια αποκτούν οι Σαρακατσαναίοι της Βουλγαρίας!

on .

SARAKATSANAIOI

• Ήταν όνειρο γενεών των Ελλήνων Σαρακατσαναίων που διαμένουν μόνιμα στη Βουλγαρία, για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Οι Έλληνες αυτοί αν και διαμένουν επί  πολλά χρόνια στη γειτονική χώρα, είχαν άσβεστη την επιθυμία και την προσδοκία να αποκτήσουν την ιθαγένεια, αυτή που τη στερήθηκαν λόγω των γεωγραφικών και γεωπολιτικών συνθηκών. 

Χάρη στην επιμονή τους, το όνειρο αρχίζει πια να γίνεται πραγματικότητα.

Με τη θερμή συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη οι 20 (και πλέον) χιλιάδες Σαρακατσαναίοι Ελληνικής καταγωγής που ζουν στη Βουλγαρία σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γεώργιο Μουτσιάνα και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας Νίκο Κίτσιο επισκέφθηκαν για το θέμα αυτό τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων. 

Στη Βουλή μάλιστα η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Ηπειρώτη Πρόεδρό της Κωνσταντίνο Τασούλα, στο πρόσωπο του οποίου βρήκαν έναν θερμό υποστηρικτή του αιτήματός τους, εκφράζοντάς τους την αμέριστη θεσμική του συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημα για την απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους διαμένοντες στη Βουλγαρία Έλληνες Σαρακατσαναίους. 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, η διαδικασία βρίσκεται πλέον στη φάση της διεκπεραίωσης, καθώς ο Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Καστανιώτης έδωσε το «πράσινο φως» και υποσχέθηκε να υπάρξει αμέριστη συμπαράσταση από την πρεσβεία μας στη Σόφια. Σε σύσκεψη που έγινε με τον Γ.Γ. Ελληνικής ιθαγένειας κ. Αθανάσιο Μπαλέρμπα και την υπεύθυνη διευθύντρια, καταγράφηκαν με σαφήνεια τα βήματα που θα ακολουθηθούν στο προσεχές διάστημα για την ολοκλήρωση του αιτήματος. 

 «Τους το χρωστάμε ιστορικά…»

«Όλοι αναγνώρισαν, το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας,  γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή την φορά  είμαστε επιτέλους μετά από δεκαετίες, πολύ κοντά  στην απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στα αδέλφια μας. Τους το οφείλουμε ιστορικά, τους το χρωστάμε Εθνικά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων(Π.Ο.Σ.Σ.), κ. Γεώργιος Μουτσιάνας.

Εκτός από την οφειλόμενη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως: 

- η προώθηση της ένταξης των Σαρακατσάνων ομογενών της Βουλγαρίας στα προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, αίτημα το οποίο ήδη υλοποιείται δια της πλατφόρμας staellinika.com, από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού 

- η άμεση ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών στη χώρα μας

- η χρηματοδότηση κοινών ερευνών για την Σαρακατσάνικη λαλιά, τα Σαρακατσάνικα  επίθετα και το τρίπτυχο χορός - τραγούδι - φορεσιά.

Η αντιπροσωπεία

Στην αντιπροσωπεία εκτός από τους προέδρους, συμμετείχαν η κ. Μπέλοβα (Μπέλου) Μαρία Βουλευτής της Βουλγαρίας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, το μέλος Βαγγέλης Γεωργίου και από Ελληνικής πλευράς οι Απόστολος Κατσούλας, Παναγιώτης Μπάρμπας, Δημήτρης Γαλής και Αχιλλέας Τιμπλαλέξης. Στις συναντήσεις αυτές παρευρέθηκαν και οι βουλευτές, Μαρία Κεφάλα, Χρήστος Κέλλας,  Χρήστος Μπουκώρος, Σαρακατσάνικης καταγωγής.