Απολογισμός δράσεων του δραστήριου Ομίλου Φίλων Μουσείου «Θ. Παπαγιάννης»

on .

MOUSEIO

• Στο χώρο των εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση και η κοπή της πίτας του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».

Η Συνέλευση στην οποία παραβρέθηκαν περί τα 50 μέλη, άρχισε με την παρουσίαση από τον Πρόεδρο, των μελών του Δ.Σ.  του Ομίλου και συνεχίστηκε με τον καλλιτεχνικό  απολογισμό των δράσεων του έτους 2022, από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη και τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό από τον Πρόεδρο του Ομίλου, Βασίλη Παπαϊωάννου. Επόμενος ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Χρήστος Μασσαλάς. 

Ο Θ. Παπαγιάννης περιέγραψε το σύνολο των δράσεων που έγιναν στη διάρκεια του 12ου Συμποσίου Γλυπτικής τον Αύγουστο του 2022 στο χώρο του μουσείου, καθώς και το σύνολο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ανέφερε επίσης ότι τον ερχόμενο Αύγουστο θα γίνει και πάλι στο μουσείο το 13ο Συμπόσιο Γλυπτικής  με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του γινόταν παράλληλα η προβολή ενός πρόσφατου 15λεπτου ντοκιμαντέρ από τις δράσεις του μουσείου.

Στη συνέχεια, ο Β. Παπαϊωάννου έκανε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και ανέφερε ότι μετά την οικονομική ενίσχυση του Ομίλου από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και από τις εισπράξεις των πωλήσεων, έργων τέχνης, καταλόγων και βιβλίων, δια μέσου της επιχείρησης μικρής κλίμακας που στήθηκε από τον Όμιλο μέσα στο 2022, τα οικονομικά του Ομίλου είναι αρκετά ικανοποιητικά. 

Ο Χρ. Μασσαλάς μίλησε για το νέο εκπαιδευτικό του πόνημα με τίτλο «Εκπαιδεύοντας το μέλλον» και ανέφερε ότι η σπουδαία αυτή εργασία θα αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα σχολεία της χώρας, άνευ αμοιβής, για να συμβάλει στην ανάπτυξη καλλιτεχνικής παιδείας στους μαθητές όλων των τάξεων. Ανέφερε ακόμη ότι το μουσείο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα κέντρο καλλιέργειας του Πολιτισμού στην Ήπειρο, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της  ανάπτυξη.

Στη συνέχεια μίλησαν οι κ.κ.: Λουίζα Αναστοπούλου, μέλος του Ομίλου, για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορεί να λάβει το μουσείο και το ζεύγος Άκη Μουτσόπουλου Ακαδημαϊκού και Φωτεινής Σκοπούλη γιατρού, που υπέδειξαν με τη σειρά τους μια σειρά από δράσεις που το μουσείο, δια μέσου του Ομίλου Φίλων, μπορεί να διοργανώσει. 

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Ακαδημαϊκός κ. Χριστόφορος  Χαραλαμπάκης, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο με τίτλο «ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», που συνέγραψαν από κοινού ο Χρήστος Μασσαλάς και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Νίκας», με έξοδα και ευθύνη του Ομίλου Φίλων του μουσείου. Το βιβλίο περιγράφει πολύ παραστατικά τα κοινά βιώματα των δύο συγγραφέων στη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων στις δυο απέναντι πλευρές του Αράχθου.

Ακολούθησε ένα 20λεπτο μουσικό διάλλειμα με την εξαιρετική πιανίστα, Ιώ Κυριακίδου, συνεργάτιδα του Χρήστου Μασσαλά στο Ριζάρειο Ίδρυμα στην Αθήνα. 

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο ομ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ, κ. Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος παρουσίασε το νέο βιβλίο με έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ». Αφορμή για την έκδοση του βιβλίου αυτού, ήταν η έκθεση  γλυπτικής «Minima Moralia| με έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη στη γκαλερί Σιαντή, που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια κόπηκαν οι δυο πίτες και το φλουρί κέρδισε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Χρήστος Μασσαλάς. 

Τις φωτογραφίες στην εκδήλωση τράβηξε ο εθελοντής φίλος και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Ομίλου κ. Κώστας Κομίνης.