Άσβεστη η μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος!

on .

EKDHLOSH OLOKAYTOMA EBRAIOI

• Η ανάγκη να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων ώστε να χρησιμεύσει ως «ανάχωμα» που θα εμποδίσει να γεννηθούν ξανά στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Ηρώων και Μαρτύρων.

Η αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» πλημμύρισε από κόσμο ο οποίος έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους με τόσο απάνθρωπο τρόπο στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί, στο πλαίσιο της περίφημης «τελικής λύσης». Η εκδήλωση, πέραν των άλλων, περιλάμβανε και μουσικό πρόγραμμα από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων. Στο πλαίσιό της τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 

Οι χαιρετισμοί

- Σε χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης τόνισε με έμφαση πως «αυτή η ίδια Ευρώπη πέρασε μεν Διαφωτισμό και Αναγέννηση, γνώρισε όμως και Μεσαίωνα και άλλες σκοτεινές σελίδες όπως αυτή του Ολοκαυτώματος. Υπόσχεσή μας λοιπόν είναι ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

-Μεταφέροντας χαιρετισμό του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ που απουσιάζει για λόγους υγείας, ο ειδικός σύμβουλός του Χρήστος Παπαδόπουλος τόνισε πως «η μνήμη του Άουσβιτς οφείλει να αποτελέσει τη συλλογική μνήμη ενάντια σε κάθε προκατάληψη, κάθε ξενοφοβία, και για να γίνει γόνιμη μνήμη, δεν πρέπει να συρρικνωθεί στην έννοια του πένθους ενός μόνο λαού. Πρέπει να αναχθεί σε συμβολική μνήμη ενάντια σε κάθε προκατάληψη, πολύ περισσότερο σήμερα που η οργάνωση των κοινωνιών μας τείνει προς μία δημοκρατία που εκ των πραγμάτων οφείλει να είναι σύνθεση των διαφορών και που, αν θέλει να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική, οφείλει να προστατεύει ισόρροπα τους πολίτες». 

-Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου σημείωσε πως νέοι πόλεμοι, νέες φρικαλεότητες και νέες εκτοπίσεις έρχονται να μας θυμίσουν ότι τελικές λύσεις δυστυχώς φύονται κάθε μέρα σε κάθε εποχή. Όπως πρόσθεσε, «η ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος δεν είναι μνημόσυνο, αλλά υπενθύμιση και χρέος μόνιμα ανοιχτό και ο συμβολισμός της είναι και σημερινός». 

- Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ελιέζερ υπογράμμισε την ανάγκη «να θυμόμαστε κάθε παιδί, κάθε γυναίκα και κάθε άνδρα που χάθηκε στο Ολοκαύτωμα ως άνθρωπο με όνομα και ένα μέλλον που το στερήθηκε στο όνομα του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας». Έκανε δε λόγο για ένα έγκλημα που συντελέστηκε με θύτες του ναζί και τη γερμανική μηχανή εξόντωσης και με την ανοχή πολλών κυβερνήσεων και πολλών τοπικών αρχών οι οποίες έσπευσαν μετά να λεηλατήσουν τις περιουσίες εκείνων που βίαια εκτοπίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης. 

Τις κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης έκαναν η πρ. πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μαρία Σστρατσιάνη, η οποία ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι κρατούμενοι έκαναν τέχνη μέσα στα στρατόπεδα του θανάτου και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, που σημείωσε ότι η ναζιστική Γερμανία έλαβε σκληρά και απάνθρωπα ευγονικά μέτρα στην περίοδο του Ολοκαυτώματος, όπου 200.000 Γερμανοί με γενετικά και ψυχιατρικά νοσήματα θανατώθηκαν.