Άγιος της Εκκλησίας κατατάχθηκε ο εκ Ζίτσας Πατριάρχης Ιερεμίας Α’

on .

IEREMIAS A AGIOS

• Δύο ακόμη Άγιοι προστέθηκαν από την Τρίτη στη λίστα των Ηπειρωτών Αγίων: Πρόκειται για τον καταγόμενο από τη Ζίτσα Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία τον Α’ που απεβίωσε το 1546 και τον πιο σύγχρονο, τον Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, που κατάγονταν από τη Δρόβιανη της Βορείου Ηπείρου και απεβίωσε το 1994. Και οι δύο Αγιοκατατάχθηκαν με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη προχθεσινή συνεδρίασή της. 

Για τον Ιερεμία Α΄ εξέδωσαν ευχαριστήριες ανακοινώσεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, κατά την οποία ορίστηκε ο εορτασμός της μνήμης του θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

Τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκφράζει με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, στην οποία υπογραμμίζει ότι «αποτελεί για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή η αναγνώρισή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο βίος του Αγίου Ιερεμία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας, ο Ιερεμίας Α΄ υπήρξε Οικουμενικός Πατριάρχης από το 1522 ως το 1546, με μία διακοπή κατά τα έτη 1524-1525. Καταγόταν από τη Ζίτσα και εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας προ του 1513. Είχε περιορισμένη μόρφωση, αλλά ήταν πολύ δημοφιλής και είχε μεγάλες διοικητικές ικανότητες.

Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του κατάφερε να σώσει πολλές εκκλησίες, οι οποίες απειλούνταν να κατεδαφιστούν από τους Τούρκους. Τον Οκτώβριο του 1538 δώρισε μέρος της περιουσίας του στο Πατριαρχείο.

Πατριάρχευσε μέχρι το 1546, οπότε ασθένησε. Παραιτήθηκε από τον Θρόνο,και πέθανε στην Βράτσα της επαρχίας Τυρνόβου στη Βλαχία, στις 13 Ιανουαρίου 1546.

• Για τον βίο του Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη θα δημοσιευτεί άρθρο σε επόμενο φύλλο του «Πρωινού Λόγου».