Λαμπρά πανηγύρισε η Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορος της επαρχίας Κόνιτσας

on .

KONITSA

• Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, αλλά και τις αρχιερατικές ευλογίες του οικείου Μητροπολίτου Ανδρέου, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Νικάνορος στην ομώνυμη Ιερά Μονή της επαρχίας Κονίτσης. 

Την παραμονή της εορτής, 6 Αυγούστου, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, η Αρτοκλασία και η ιερά Παράκληση στον Άγιο Νικάνορα. 

Στις εόρτιες λατρευτικές συνάξεις, συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, καθώς επίσης και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικάνορος, Γέροντας Αρσένιος Μάϊπας. 

Την κυριώνυμη ημέρα 7 Αυγούστου, τελέστηκε ο πανηγυρικός Όρθρος, η Θεία Λειτουργία, ο Αγιασμός και μοιράστηκε στους πιστούς μύρο, ευλογημένο από τα ιερά Λείψανα του Αγίου Νικάνορος. Στην εορτή παρέστη, μεταξύ άλλων, και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου.

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος Ιδρύθηκε το 1816 σε θέση όπου προϋπήρχαν ερείπια παλαιάς Ιεράς Μονής, ως ένδειξη τιμής στον Όσιο Νικάνορα, ο οποίος έσωσε το 1815 τους κατοίκους από την μεγάλη επιδημία της πανούκλας, που μάστιζε όλη την περιοχή.

Ο Ναός της Ιεράς Μονής, η οποία είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ εδώ και 47 χρόνια, το 1975, είχε κλαπεί το παλαιό τέμπλο, μαζί με όλες τις εικόνες του.

Με φροντίδα της Περιφέρειας Ηπείρου έχει εγκριθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να αναστηλωθούν τα Κελιά και τα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα του Μοναστηριού, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, λόγω κατολίσθησης. Τοποθετήθηκε πλέγμα γύρω από τους βράχους μαζί με ειδικά σίδερα για την στερέωσή τους και την αποφυγή ατυχήματος.