Ο Άγιος Παϊσιος θα τιμηθεί όπως του αξίζει στην Κόνιτσα

on .

AGIOS PAISIOS KONITSA

 Σημαντικά βήματα έγιναν το τελευταίο διάστημα στην   κατεύθυνση ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών για την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη, μαζί με τα συνοδευτικά κτίρια στην Κόνιτσα (φωτό η μακέτα). 

Πλέον το όλο θέμα βρίσκεται στην έκδοση οικοδομικής άδειας και στην εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση του έργου.

Αφού  ολοκληρώθηκαν τα αναλυτικά τοπογραφικά διαγράμματα των δύο οικοπέδων από το μελετητικό γραφείο της  Βασιλικής Σουγλέ, που έχει την έδρα της στα Ιωάννινα, παραδόθηκαν  στο μελετητικό γραφείο των αρχιτεκτόνων Πέτρου και Μαρίνας Κουφοπούλου, το οποίο εκπόνησε μελέτες, με την επίβλεψη του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, ο οποίος και χρηματοδοτεί το συνολικό τους κόστος. Το εργαστήριο ΓΕΩΣΤΕΤ– Σύμβουλοι Μηχανικοί Διασφάλισης και Ελέγχου Ποιότητας αποτίμησε τη φέρουσα ικανότητα του υπάρχοντος υπογείου του υπό ανέγερση ναού, ενώ αναμένεται και πρόσθετη  τεχνική παρέμβαση  και αξιολόγηση για την επιβεβαίωση της στατικότητας του χώρου.

Ο φάκελος,  όπου περιλαμβάνεται το σύνολο των υπό ανέγερση κτισμάτων,   ακολούθως    θα εγκριθεί από την Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος,   θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια και σύντομα αναμένεται να δρομολογηθούν τα έργα. 

Σε αναζήτηση πόρων

Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο ποσό και απευθύνει θερμή έκκληση για την συγκέντρωσή του εκ του περισσεύματος ή του υστερήματος των πιστών, ώστε όπως σημειώνεται, «με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του συντοπίτη μας Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη, το συνολικό έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο Ιερός ναός προς Δόξαν Θεού και να τιμάται ο σύγχρονος αυτός άγιος της Εκκλησίας μας». 

Υπενθυμίζεται ότι για το σκοπό αυτό έχει ήδη έχει ανοιχτεί ο υπ. Αριθμ. 386/001152-57 τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος με την επωνυμία «Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης – Υπέρ ανεγέρσεως Ιερού Ναού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου». 

Ταυτόσημες έννοιες Αγ. Παϊσιος και Κόνιτσα 

O όσιος Παΐσιος είναι για την Κόνιτσα και τους Κονιτσιώτες ένα διαχρονικό πνευματικό σύμβολο, όπου έζησε εκεί τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, αλλά και λίγα, τέσσερα, ως μοναχός στη Μονή Στομίου. Στην Κόνιτσα ήταν εγκατεστημένη η οικογένειά του, μετά το διωγμό από τη Μικρά Ασία και υπάρχουν σήμερα συγγενείς του. 

Εκεί, από μικρή ηλικία, συγκράτησε τον νου του, ώστε να μην είναι ρεμβόμενος και περιπλανώμενος στις συγχύσεις και τις μέριμνες του κόσμου.  Και σώζονται ακόμη στην κωμόπολη αναμνήσεις και πολλές είναι οι μαρτυρίες για τον όσιο Παΐσιο, που εμφύτευσε μέσα και μελέτησε τον Θεόν και ακολούθησε τις σωτήριες εντολές του.  Έτσι οι Κονιτσιώτες τον τιμούν με μεγάλη ευλάβεια. 

Ο π. Παΐσιος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κόνιτσας. Αλλά και όλων των Ορθοδόξων, που στήριξε, όσο ζούσε, και εξακολουθεί να στηρίζει. 

Το μεγαλείο του ήταν ότι αν και νόμιζε ότι καθημερινά αμαρτάνει,  τίποτε άλλο δεν μπορούσε να αγαπήσει περισσότερο από τον Θεό και πουθενά αλλού δεν μπορούσε να στρέψει την δύναμη της καρδιάς του.  Έβλεπε με τα μάτια της ψυχής του εναργέστατα τον Χριστό και καταπλησσόταν και συγκλονιζόταν και Τον έκανε  το Α και το Ω του είναι του, εναπόθετε τις ελπίδες του και οικοδομούσε τη ζωή του σε Αυτόν,  μη λογαριάζοντας όποιες δυσκολίες και όποια εμπόδια. 

Και αυτό του χάριζε ζεστασιά μέσα στην ίδια του την ύπαρξη. Θέρμαινε τις σχέσεις του με τον Θεό της παντοδυναμίας και είχε να ακουμπήσει τα μυστικά και τα οράματα της ψυχής του.  Ταπεινωμένος και ειρηνικός βάδιζε προς τις ουράνιες κατακτήσεις  με τη βεβαιότητα στη θεία αρωγή. 

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ