Εθελοντές καθάρισαν το συγκρότημα νερόμυλου – νεροτριβής Μεγ. Γότιστας

on .

 gotitsa

• Διάσπαρτη με νεότερα μνημεία, τα οποία έχουν μείνει ως μοναδικοί «μάρτυρες» εποχών που πέρασαν ανεπιστρεπτί, είναι η Ηπειρώτικη ύπαιθρος. Πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι, μαντάνια, λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά σχολεία αναζητούν τη φροντίδα του ανθρώπου για να διασωθούν και να παραμείνουν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Πολλά από αυτά έχουν αναστηλωθεί από το Κράτος με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, όμως η ανάδειξή τους παραμένει ζητούμενο, ειδικά για ορεινά και απομακρυσμένα χωριά. Εδώ σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι τοπικές κοινωνίες, κυρίως οι σύλλογοι, που εξακολουθούν να αποτελούν ενεργό «κύτταρο» των Κοινοτήτων, ενεργοποιώντας εθελοντές και δείχνοντας την κατάλληλη μέριμνα για τα μνημεία κάθε τόπου.

Αυτό ακριβώς έκανε την Κυριακή ο Σύλλογος Απανταχού Μεγαλογοτιστινών, μέλη του οποίου και συγχωριανοί κατέβηκαν και καθάρισαν τον παραδοσιακό αναστυλωμένο νερόμυλο – νεροτριβή της Μεγάλης Γότιστας Δήμου Μετσόβου, ο οποίος δεσπόζει μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με τρεχούμενα νερά και ψηλά δέντρα, κυρίως πλατάνια, να ρίχνουν τη σκιά τους.

Οι εθελοντές, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κων/νος Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μεγαλογοτιστινών Ιωάννης Φλώρος, για τρεις ώρες περίπου καθάρισαν το εσωτερικό των κτηρίων αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος του νερόμυλου - νεροτριβής του χωριού από χώματα, φύλλα, χόρτα, κλαδιά και άλλα φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να είναι πλέον περιποιημένα και άνετα επισκέψιμα. «Τα νεότερα μνημεία αποτελούν κληρονομιά του τόπου μας και χρειάζονται τη φροντίδα όλων μας», τονίζεται σε σχετική ανάρτηση του Συλλόγου.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ