Τιμήθηκαν οι ηρωικές γυναίκες της Πίνδου

on .

FOYRKA PROFHTHS HLIAS MNHMEIO 21 7 22

• Οι ηρωικές γυναίκες της Πίνδου, που ζαλωμένες μετέφεραν τρόφιμα, κουβέρτες, πολεμοφόδια, αλλά και τραυματίες, στηρίζοντας τον ελληνικό στρατό, κατά τις δύσκολες μάχες στα κακοτράχαλα βουνά, αλλά και ο συνταγματάρχης Κων/νος Δαβάκης και ο λοχαγός Α. Διάκος, καθώς και όλοι οι ήρωες του έπους του 40, τιμήθηκαν την Τετάρτη στη Φούρκα Κόνιτσας.

Στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στο μνημείο των πεσόντων εψάλη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα. 

Ακολούθησε στέψη προτομών των ηρώων Κωνσταντίνου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου, κατάθεση στεφάνων, σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από τον Υποδιοικητή του 583 Τάγματος Προκαλύψεως Ταγματάρχη Γεώργιο Ντόνα, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Γιάννα Νίκου με θέμα «Το έπος του ΄40 μας καθοδηγεί». 

Στη συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Κόνιτσας στην πλατεία της Κοινότητας Φούρκας, όπου ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου απηύθυνε χαιρετισμό και υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.   

Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είχε οριστεί ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, αλλά δεν κατέστη δυνατό να παραστεί λόγω έκτακτων ανειλημμένων κυβερνητικών υποχρεώσεων. 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Παππάς Γεώργιος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Αστυν. Δ/ντής Ιωαννίνων Βασίλειος Μουσελίμης, ο Διοικητής του 583 Τ.Π. Αντισυνταγματάρχης Χαλάστρας Περικλής, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Κόνιτσας Αντισυνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Ζιώγας Ιωάννης, ο Διοικητής του Α.Τ. Κόνιτσας Υπαστυνόμος Β’ Παναγιώτης Νάκος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Κίτσιος, η Αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρόδρομος Γαϊτανίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Στρατού Νομού Ιωαννίνων Σχης ε.α. Δημήτριος Καλησπεράτης και ο Αντιπρόεδρος Σχης ε.α. Γκεράτς Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ιωαννίνων Οδυσσέας Κιτσάκης, ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Τσιαλιαμάνης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κόνιτσας Βασίλειος Σπανός, Κατερίνα Δημάρατου, Νικόλαος Καλτσούνης και Δημήτριος Γρημότσης. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φούρκας Θεόδωρος Ράδος, ως εκπρόσωπος της οικογένειας Δαβάκη ο Δημήτρης Δαβάκης, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών, τοπικών αρχών, κομμάτων και φορέων, κάτοικοι της Φούρκας και των όμορων Κοινοτήτων. 

Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετισμός των βουλευτών Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Σταύρου Καλογιάννη, που απουσίασαν λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων και στο τέλος έκλεισε ο Ηπειρώτης τραγουδιστής δημοτικών παραδοσιακών τραγουδιών Σάββας Σιάτρας με ένα μοιρολόι, τιμώντας τους νεκρούς του έπους του 1940.