Εορτάστηκε η Αγία Μαρίνα σε εκκλησίες της Αλβανίας

on .

YPAITHRIOS EORTASMOS

• Εκεί, σε μια δασώδη άκρη της Θεσπρωτίας, στη σιωπή της φύσης, εόρτασε στις 16 και 17 Ιουλίου το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Χαραυγής Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Μετά από πολλά χρόνια, σήμερα δεν είναι έρημο. Ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του ηγουμένου της Μονής Γηρομερίου π. Μεθοδίου, στην οποία ανήκει ως Μετόχι. Και εγκαταβίωσαν εκεί, εδώ και λίγα χρόνια, δύο μοναχοί. Την παραμονή της εορτής, εψάλη εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία με τη συμμετοχή της αδελφότητας της Μονή Γηρομερίου. 

Λιτανεύτηκε και η εικόνα της Αγίας Μαρίνας στον προαύλιο χώρο της Μονής, που είναι περιποιημένος. 

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε χτίστηκε το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Το έτος 1827 είναι η χρονολογία, που αναγράφεται στην είσοδο καθολικού. Στη μοναδική εναπομείνασα παλαιά εικόνα στο τέμπλο, υπάρχει η χρονολογία 1829. Τότε  ανεγέρθηκε καινούργιος ναός.

Η λειψανοθήκη αναγράφει χρονολογία 1783 (THC AΓHAC ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΡΤΗΡΟ ΜΑΡΙΝΑ 1783). Η χρονολογία αυτή προφανώς σχετίζεται με την κατασκευή της λειψανοθήκης.

Ο Αραβαντινός στο έργο του «Περιγραφή της Ηπείρου » (τ. Γ., σ. 149) αναφέρει «μοναστήριον αρχαίον κείμενον κατά την αριστεράν όχθην του ποταμού της Γλούστας παρά το χωρίον Λύκου» χωρίς να παραθέτει άλλες πληροφορίες. Τα παλαιά εκκλησιαστικά βιβλία δεν σώθηκαν.

Σ' αυτόν τον χώρο αποκτάς μια αλλιώτικη αίσθηση. 

Σκέφτεσαι ότι μπορείς και αξίζει να κινητοποιήσεις τα μέσα σου  για τις πηγές, που σε ανεβάζουν ψηλά.  Έτσι δεν θα νεκρωθείς δυστυχής στα μισά του δρόμου. Αν από την ψυχή σου δεν σου αναβρύσει, ποτέ τη δροσιά σου δεν θα τη βρεις. Και φροντίζουν οι Γηρομερίτες πατέρες π. Μεθόδιος,  π. Αλέξιος και  π. Σεραφείμ, αλλά και οι δύο μοναχοί της Αγίας Μαρίνας να τραβάει τον όμορφο δρόμο το Μοναστήρι. 

• Σε ολόκληρη την Αλβανία, όπου υπάρχουν ναοί της, εορτάστηκε την Κυριακή η Αγία Μαρίνα. 

Ιδιαίτερη πνευματική και λειτουργική χροιά είχε ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνα στον υπαίθριο ομώνυμο ναό (ανοιχτός χώρος, χωρίς σκέπαστρο, με την Αγία Τράπεζα εντοιχισμένη) στο Κάστρο του Μπερατίου.   

Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στο ναό της Αγίας Μαρίνας του χωριού Χαβαλέα.

Μάλιστα απηύθυνε πολλές ευχαριστίες στον  Αριστείδη Δήμο, που ανήγειρε το ναό και τον αγιογράφησε. 

Ακόμη πανηγύρισαν οι ναοί της Αγίας Μαρίνας στην Τσούκα των Αγίων Σαράντα, στη Χειμμάρα, στη Μοσχόπολη, καθώς και η Μονή Αγίας Μαρίνας Πόγραδετς. 

Εξάλλου ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ανήμερα της Αγίας Μαρίνας ιερούργησε στο ναό Ανάληψης του Γκινάρ. Εκεί έληξε το πενθήμερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας με ωραίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που παρακολούθησε και απόλαυσε ο κ. Αντώνιος. 

Αλλά και στην ενορία Αγίου Νικολάου του χωριού Σέλτσαν στην εορτή της Αγίας Μαρίνας ολοκληρώθηκε η κατασκήνωση για τα παιδιά της περιοχής με εκκλησιασμό.