Τιμήθηκε η πίστη και προσφορά του Μετσοβίτη Μιχάλη Τρίτου!

on .

tritos

• Το οφίκιο του άρχοντα ιερομνήμονος απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Μετσοβίτη ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Τρίτο (άρθρα του δημοσιεύονται συχνά στον «Π.Λ.»).

Κατά την ειδική τελετή, στο ναό της Αγίας Παρασκευής Μετσόβου, παρόντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η Εκκλησία και το Γένος έχουν ανάγκη από ανθρώπους σαν και εσάς" και πρόσθεσε: "Έχετε λυπαράν μόρφωσιν, μακράν θητείαν και αξιόλογον παρουσίαν εις τον χώρον της εκπαιδεύσεως και της παιδείας. Το ερευνητικό και το πλούσιον διδακτικόν σας έργον μας διαφωτίζουν διά την πορείαν του Χριστιανισμού εις τον χώρον της Χερσονήσου του Αίμου, η οποία υπήρξε συνδεδεμένη με τας εθνικάς περιπετείας, τους ανταγωνισμούς και τους απελευθερωτικούς αγώνες των Βαλκανικών λαών".

Αφού αναφέρθηκε στις συγγραφές  του κ. Τρίτου για τους Βλαχόφωνους, για τις Εκκλησίες της Ρουμανίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων, τόνισε ότι "τιμώμεν την θεολογικήν σας μαρτυρίαν, την αφοσίωσίν σας εις την Εκκλησίαν και τις παραδόσεις της". 

«Μεγάλη ευλογία…»

Ο κ. Τρίτος, ο οποίος επί σαράντα χρόνια διακονεί ως ιεροψάλτης και ομιλητής,  σημείωσε ότι "και σήμερα, όπως παλιά, το Μέτσοβο είναι υπόδειγμα αφοσιώσεως στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως" και συμπλήρωσε: "Η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί για μένα μεγάλη ευλογία, γιατί προήλθε από τα χέρια ενός από τους μεγαλυτέρους Οικουμενικούς Πατριάρχες. Στο πρόσωπό σας ατενίζουμε τον άριστα καταρτισμένο θεολόγο, τον εγγυητή της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον ευαίσθητο αγωνιστή σε θέματα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος, τον εκφραστή των οραμάτων του Γένους, τον αντιτιθέμενο στον επάρατο εθνοφυλετισμό, ο οποίος συνιστά βαρύτατο εκκλησιαστικό ατόπημα". 

Τέλος, επισήμανε ότι "η χορήγηση του Αυτοκεφάλου αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα και προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου’’ και κάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο να συνεχίσει να δίνει, σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, την πνευματική του μαρτυρία από την Πόλη των θρύλων και των ονείρων μας. 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Δήμαρχος Μετσόβου Κωνσταντίνος Τζαφέας, αναφερόμενος στην ιστορία της βλαχόφωνης κωμόπολης, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος θυμήθηκε την εξίσου θερμή υποδοχή στο Μέτσοβο, όταν δήμαρχος ήταν ο σημερινός Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. 

Με καίριο λόγο!

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τρίτος είναι μια σημαίνουσα προσωπικότητα στο χώρο των γραμμάτων, με σημαντικές παρεμβάσεις σε εθνικά θέματα. Με την ευρεία μόρφωσή του, με τη θερμή πίστη του, με το δυναμισμό της ψυχής του, με την παρρησία του προσφέρει υπηρεσίες στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα. 

Έχει, ο κ. Τρίτος, το χάρισμα να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των καιρών, να συλλαμβάνει τα δεδομένα της εποχής, να εκτιμά τη δύναμη ή την αδυναμία των διάφορων καταστάσεων και ανάλογα να ενεργεί, να απαντά. Και είναι χειμαρρώδης ποταμός ο λόγος του, δυναμικός και πειστικός. Όπως και η ζωή του. Και όλα κατευθύνονται στην προσωπικότητά του από τη θερμή πίστη και το πνεύμα του.