Στον σημερινό τελικό της Eurovision η Γιαννιώτισσα Αμάντα Γεωργιάδη

on .

amanta eurovision2022

• Γιαννιώτικο άρωμα έχει η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στον 66ο Διαγωνισμό της Εurovision που διεξάγεται στο Τορίνο της Ιταλίας. Τη χώρα μας εκπροσωπεί με το τραγούδι «Die together» η 25χρονη Αμάντα Γεωργιάδη με καταγωγή από τα Γιάννενα απ’ όπου έφυγε με την οικογένειά της σε ηλικία τριών ετών για τη Νορβηγία, τόπο καταγωγής της μητέρας της. Ο σημερινός τελικός θα ξεκινήσει στις 10 μ.μ. και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1. Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στην 17η σειρά από τις 25 συνολικές χώρες που θα λάβουν μέρος.

Το προφίλ της και το τραγούδι

Η Αμάντα Γεωργιάδη (ή Amanda Tenfjord όπως είναι το καλλιτεχνικό της) έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Γιάννενα, τα οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι. Όταν ήταν 3 ετών, η οικογένειά της μετανάστευσε στη μικρή πόλη Tenfjord της Νορβηγίας, που της «έδωσε» και το καλλιτεχνικό της επίθετο. Εκεί σε ηλικία 5 ετών, η Αμάντα ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική, γράφοντας στην εφηβεία τα πρώτα της τραγούδια.

Στα 18 της μπήκε στην Ιατρική Σχολή, χωρίς να εγκαταλείπει και την αγάπη της για τη μουσική παίρνοντας μέρος σε πολλά φεστιβάλ της χώρας της. Η 25χρονη τραγουδίστρια ερμηνεύει το τραγούδι «Die together» το οποίο έγραψε η ίδια και ο Bjψrn Helge Gammelsζter, ένα τραγούδι που έχει κατορθώσει ήδη να τραβήξει τους προβολείς του 66ου διαγωνισμού της Eurovision και που εξιστορεί μια παλιά δική της ιστορία αγάπης.

Οι ευχές της γιαγιάς της

«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, η πρώτη μουσική που άκουσα ήταν ελληνική, συγκεκριμένα, τα τραγούδια του Γιώργου Ζωγράφου, του Διονύση Σαβόπουλου, οι δίσκοι του Μίκη Θεοδωράκη και ότι άλλο έπαιζε το στερεοφωνικό στο σαλόνι της οικογένειάς μου στα Γιάννενα», ανέφερε μεταξύ άλλων η τραγουδίστρια σε πρόσφατη συνέντευξή της. Πάντως, το πιο όμορφο δώρο από την εγγονή της, στα 101 της χρόνια, πήρε η γιαγιά της Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord, που ζει στα Γιάννενα. Η Μαίρη Βαζάκα - Γεωργιάδη, μίλησε με υπερηφάνεια στο ΑΠΕ για την εγγονή της. «Η Αμαντούλα είναι καλός, θετικός άνθρωπος. Είναι σεμνή και ό,τι κάνει, το κάνει υπεύθυνα, σοβαρά, βγαίνει μέσα από την ψυχή της..». Η κ. Βαζάκα-Γεωργιάδη θυμάται πάντα την εγγονή της να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες του σπιτιού και να τραγουδάει και κάνει γνωστό πώς η Αμάντα τα επισκέπτεται τακτικά, για να την βλέπει, σε γιορτές και τα καλοκαίρια.