Βαριά η... σκιά του Αλή Πασά στο συνέδριο του Δήμου Ιωαννιτών!

on .

ALMPANHS ELISAF SYNENTEYKSH 20 10 21jpg
• Σημαντικές πτυχές της ιστορικής περιόδου που την Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή διακυβέρνησε με... σιδερένια πυγμή ο Αλή Πασάς, πρόκειται να αναδειχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που θα διεξάγει ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών από αύριο, Παρασκευή και για ένα τριήμερο. 
Το συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για μία περίοδο κατά την οποία τα Γιάννενα γνώρισαν μεγάλη άνθηση, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να παραβλέψει τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν με εντολή του αδίστακτου ηγεμόνα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πολέμησε ανελέητα τους ανυπότακτους Σουλιώτες και δεν έδειξε κανένα έλεος σε όσους αντιπάλους έπεσαν στα χέρια του. 
 Έντονες αντιδράσεις
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επιχείρησαν να... καταλαγιάσουν τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η επιλογή να ενταχθεί το διεθνές συνέδριο για τον αιμοσταγή τύραννο της Ηπείρου στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση, διαβεβαιώνοντας πως στο επίκεντρό του δεν είναι ο ίδιος ο Αλή Πασάς αλλά η περίοδος που εκείνος έτυχε να κυβερνά την περιοχή μας. 
Φυσικά, είναι αναπόφευκτο ένα συνέδριο για την περίοδο του Αλή Πασά να επικεντρωθεί κατά βάση σ’ εκείνον, καθώς υπήρξε αναμφίβολα ο βασικός πρωταγωνιστής της με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Εξάλλου, ο τίτλος της διοργάνωσης τα λέει όλα: «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του»! Εδώ ακριβώς εστιάζονται και οι αντιδράσεις. 
«Δεν είναι για τον Αλή...»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μωυσής Ελισάφ, «πρόκειται για μία μεγάλη και πολυκύμαντη ιστορική περίοδο για την οποία κορυφαίοι ερευνητές θα παρουσιάσουν σημαντικές πτυχές της. Το συνέδριο αναφέρεται στην συγκεκριμένη ταραγμένη περίοδο και δεν αποτελεί μία εκδήλωση τιμής προς τον Αλή Πασά. Η περίοδος εκείνη διαδραμάτισε κομβικό ρόλο για την ελληνική επανάσταση και αυτός ο ρόλος θα αναδειχθεί».
Από την πλευρά του ο Τριαντ. Αλμπάνης σημείωσε ότι οι εισηγήσεις που θα γίνουν, θα αφορούν σε μία μακρά ιστορική περίοδο των Ιωαννίνων. Είναι η περίοδος όπου ήδη έχει ιδρυθεί η Φιλική Εταιρεία και ετοιμάζεται η κήρυξη της Επανάστασης. «Θα δούμε πώς τα τεκταινόμενα στα Γιάννενα επηρέασαν την Επανάσταση και παράλληλα σημαντικοί ιστορικοί θα αναλύσουν οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της εποχής και της περιοχής», ανέφερε και έσπευσε να διαβεβαιώσει κι εκείνος με τη σειρά του πως «δεν πρόκειται για ένα συνέδριο προς τιμή του Αλή Πασά, αλλά για ένα συνέδριο που αφορά στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο».
***
Το συνέδριο θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή, ώρα 6 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Θα χαιρετίσουν οι Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών και Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Συνεδρίου. Η αντιφώνηση θα γίνει από τον πρ. δήμαρχο Ιωαννίνων Αναστάσιο Παπασταύρο. Οι εργασίες του θα συνεχιστούν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με επίσκεψη στο Νησί και ξενάγηση στο «Μουσείο Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου» από τον συλλέκτη Φώτη Ραπακούση.