Λιτές εκδηλώσεις για τον ήρωα Επίσκοπο Διονύσιο Φιλόσοφο!

on .

MONH DIXOYNIOY

• Ο ατρόμητος ιερωμένος που επιχείρησε με πενιχρά μέσα να απελευθερώσει τα Γιάννενα από τους Τούρκους, ο Επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος Φιλόσοφος τιμήθηκε χθες στη Μονή Διχουνίου, ακριβώς 410 χρόνια από το προεπαναστατικό κίνημά του που είχε ως ορμητήριο την περιοχή.
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Διχουνίου «Ο Άγιος Δημήτριος», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του πρωτεργάτη της ματωμένης επανάστασης του 1611. Για το ιστορικό γεγονός - ορόσημο για τον τόπο, καθώς και για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, μίλησε εμπεριστατωμένα ο πρώην αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμάς Μπάκας. Νωρίτερα εψάλη θεία λειτουργία στο ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου στα «Ντιχούνια» (παλαιός οικισμός Διχουνίου), ενώ στο τέλος των εκδηλώσεων προσφέρθηκε παραδοσιακό γεύμα στον χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Διχουνίου.

Το χρονικό
Με λίγους άοπλους σχεδόν αγρότες, ο Διονύσιος ξεκίνησε για τα Γιάννενα τη νύχτα της 10ης προς την 11η Σεπτεμβρίου του 1611, προκειμένου να λυτρώσει τους ραγιάδες από τα δεινά της δουλείας. Ήταν 1.100 άνδρες από 70 περίπου χωριά της Θεσπρωτίας, με αγροτικά εργαλεία στα χέρια.
Πριν ξημερώσει, οι Έλληνες Επαναστάτες του Διονυσίου φθάνουν στα Γιάννενα και ορμούν εναντίον των Τούρκων στην Καλούτσιανη, όπου έκαψαν το Διοικητήριο και στο πάρα ένα γλίτωσε ο Ασλάν πασάς. Όμως οι πύλες του Κάστρου δεν άνοιξαν και το πρωί οι Τούρκοι έκαναν αντεπίθεση, με καβαλάρηδες και πεζούς καλά οπλισμένους στρατιώτες «τσαλαπατώντας» τους σχεδόν άοπλους μαχητές του Διονυσίου!

Φρικτό τέλος...
Οι δύο Παραμυθιώτες υπαρχηγοί ο Γιώργος και ο Λάμπρος Ντελής θανατώθηκαν με φρικτό τρόπο! Τον Γιώργο Ντελή τον σταύρωσαν και τον έκαψαν ζωντανό δημόσια! Τον Λάμπρο, αφού του κατακρεούργησαν το πρόσωπο, τον έκαψαν επίσης ζωντανό! Άλλους 200 τους έσφαξαν.
Οι υπόλοιποι πρόλαβαν και πήραν τα βουνά. Όχι, όμως, και ο Διονύσιος. Μετά από τρεις ημέρες, που κρυβόταν σε μια σπηλιά, τον έπιασαν οι Τούρκοι και τον έγδαραν ζωντανό, σέρνοντάς τον στους δρόμους της πόλης.

Η Μονή Διχουνίου
Η ιστορική Μονή Διχουνίου ήταν το εφαλτήριο του Διονυσίου του Φιλόσοφου. Ο χρόνος της ίδρυσης του πρώτου μοναστηριού είναι άγνωστος, ωστόσο, στη σημερινή του μορφή, σύμφωνα με εντοιχισμένη κεραμίδια χρονολογία, αριστερά και πάνω από την πόρτα του καθολικού του, χτίστηκε το 1763. Πρωτοκτήτορες του μοναστηριού ήταν οι ιερομόναχοι Ζαχαρίας και Άνθιμος, οι οποίοι εικονίζονται στο δυτικό τοίχο του πρόναου (νότιο μέρος). Στο εσωτερικό του καθολικού, σώζονται μαυρισμένες και μισοκαταστραμμένες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και στο βόρειο τοίχο του κυρίως ναού είναι αγιογραφημένος ο άγιος Ιωάννης ο εξ Ιωαννίνων. Το τέμπλο, με εμφανή τα ίχνη από τη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη, είναι ξυλόγλυπτο με ανάγλυφες κληματαριές, φίδια και άλλες παραστάσεις.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ