Τιμήθηκε στην Κόνιτσα το έργο του πατροΚοσμά

on .

KOSMAS AITOLOS EKDHLOSEIS KONITSA

• Η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τιμήθηκε με λαμπρότητα στην Κόνιτσα, όπου έχει χτιστεί περικαλλής προσκυνηματικός ναός, που φέρει τ' όνομά του, από τον μακαριστό μητροπολίτη Σεβαστιανό.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στην οποία συνετέλεσε το ιεραποστολικό, εθνικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο του Αγίου, που λειτούργησε ως ξύπνημα και συναγερμός.
Με τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα συνχοροστάτησαν στον Εσπερινό (παραμονή 23 Αυγούστου) και συνιεργούργησαν στη Θεία Λειτουργία (ανήμερα 24 Αυγούστου) οι Μητροπολίτες Άρτης Καλλίνικος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και ο Κονιτσιώτης στην καταγωγή Μητροπολίτης Κηφησίας Κύριλλος (από την Καστάνιανη).
Στον Εσπερινό προεξήρχε και κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην έντονη και πολύχρονη δράση του πατροΚοσμά, που είχε ως αφετηρία τη θερμή πίστη του και την αγάπη του για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα και επισφραγίστηκε με το μαρτύριό του.
Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το επετειακό έτος 2021, κατά το οποίο συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Να σημειωθεί ότι και φέτος, όπως και πέρυσι, δεν έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και το τεμαχίου του λειψάνου του αγίου Κοσμά, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.
Οι Μητροπολίτες μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας επισκέφθηκαν τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του αλησμόνητου σύγχρονου, όπως έχει αποκαλεστεί, «ΠατροΚοσμά», του αείμνηστου Σεβαστιανού.
Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, περιφερειακοί, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι κ. ά.
Στο Κολικόντασι…
Με τη συμμετοχή πιστών απ' ολόκληρη την Αλβανία, εορτάστηκε η μνήμη του αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στο Μοναστήρι, που φέρει το όνομά του, στο Κολικόντασι του Φίερι, όπου και ο τάφος του.
Ιερούργησαν στο ανακαινισμένο από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο καθολικό της Μονής οι Μητροπολίτες Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος και Αμαντίας Ναθαναήλ.
Το μοναστήρι του πατροΚοσμά στο Κολικόντασι, είναι ιστορικό μνημείο και ταυτόχρονα φωτεινό ορόσημο της θυσιαστικής νίκης ενός απλού καλόγερου, που με υπομονή, επιμονή και ζήλο υπερασπίστηκε την Ορθόδοξη πίστη, υπερπηδώντας πολλά εμπόδια.
Κατά τη λιτάνευση, προς το τέλος της θείας λειτουργίας των λειψάνων (που φυλάσσονται σε ξύλινη λάρνακα στην Αρχιεπισκοπή και στο μοναστήρι μεταφέρονται μόνο την ημέρα του εορτασμού) και της εικόνας του αγίου γύρω από το ναό της Μονής, οι πιστοί συλλογίστηκαν τον ματωμένο αναγεννητικό αγώνα του Κοσμά του Αιτωλού.
Στον τόπο απαγχονισμού…
Ρίγη θερμής πίστης διαπέρασαν όσους πιστούς βρέθηκαν, την παραμονή της εορτής του αγίου Κοσμά, στις όχθες του ποταμού Σέμαν, κοντά στο χωριό Μουγιάλι, όπου στις 24 Αυγούστου 1779 μαρτύρησε με απαγχονισμό ο άγιος Κοσμάς.
Εκεί μέσα στη φύση, μπροστά στον ξύλινο μεγαλόσταυρο, που ανύψωσε ο Αρχιεοπίσκοπος Αναστάσιος στις 23 Αυγούστου του 2018, τελέστηκε εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερι Νικολάου.
Το Μοναστήρι  του Αγίου Κοσμά…
Το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά, που ήταν στα χρόνια της αθεΐας μια παρηγοριά και τώρα είναι μια υπενθύμιση πως πρέπει να αλλάξουμε διαγωγή, χτίστηκε μεταξύ του Αυγούστου 1813 και του Ιουνίου 1814 από τον Αλή πασά τον Τεπελενλή, ο οποίος αποθέωνε τις αρετές του ιεραπόστολου.
Ιδιαίτερα τον αναγνώριζε ως άνθρωπο του Θεού, με ικανότητες προφητικές. Και το καθολικό και τα κελιά, τα είχε ρημάξει η φθορά του χρόνου και η αδιαφορία, αλλά υπήρξε ανακαίνισή τους από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Ο τάφος του αγίου βρίσκεται κατά μήκος του κατεστραμμένου ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο κέντρο μικρού δωματίου.