Με λιτές εκδηλώσεις τιμήθηκαν χθες οι Γυναίκες της Πίνδου

on .

GYNAIKA PINDOY

• Οι Γυναίκες της Πίνδου αναδείχθηκαν αθάνατες ηρωίδες, που κουβαλούσαν σε χιονισμένες κορυφές στις πλάτες τους πυρομαχικά, και συντέλεσαν στο μεγαλείο του «ΟΧΙ», ήταν το μήνυμα από τη λιτή, αλλά ενθουσιώδη εκδήλωση προς τιμήν τους, αλλά και προς τιμήν των αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, που οργανώθηκε χθες στην ορεινή Φούρκα Κόνιτσας, όπου υπάρχει απέριττο μνημείο.
Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, κατατέθηκαν στεφάνια από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, το δήμαρχο Κόνιτσας Νικόλαο Εξάρχου, οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, κ. ά.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «…η ημέρα αυτή, υπενθυμίζει σε όλους μας την ηρωική μορφή της γυναίκας της Πίνδου, την Ελληνίδα μάνα, την Ελληνίδα γυναίκα, που πιστή στις παραδόσεις αναθρέφει γενιές Ελλήνων, βγάζει ήρωες και μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στον πολιτισμό μας, στα ιδανικά μας, ειδικά και αυτή την περίοδο που η πατρίδα μας τόσο σε εθνικό επίπεδο αντιμετωπίζει τους κινδύνους που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και η πανδημία επιφέρει νέες δοκιμασίες…».
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κων. Σκούμας, ο Διοικητής 8ης Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού, Ταξίαρχος Χρήστος Σιορέντας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Στο πολεμικό πλαίσιο της εποχής και στα κατορθώματα, που έμειναν ανεξίτηλα στις χρυσές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, αναφέρθηκε, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, η φιλόλογος Ελένη Καραγιάννη, ενώ σύντομη τοπογραφική ενημέρωση έκανε στους παρευρισκόμενους αξιωματικός της 8ης Μεραρχίας.
Αγώνας για τη νίκη ήταν το έπος του ΟΧΙ, στο οποίο συνετέλεσαν και οι αξέχαστες Γυναίκες της Πίνδου.
Μια νίκη, που άρχισε από την άρνηση παράδοσης στον εχθρό κι έγινε άτρομη, άνιση πάλη με σύνθημα: «Αέρα».
Μια νίκη, που πέρασε και από την Πίνδο και ανάσκαψε το χώμα της και το έβαψε με το χρώμα της και το γέμισε με της δάφνης το σπάνιο μύρο, που το οσμίστηκε η οικουμένη κι είπε: «Πολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς, γιατί είσθε Έλληνες».
Η πατριωτική ορμή και φλόγα ενέπνεε και πυρπολούσε τις γυναίκες της Πίνδου, όπως και τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεγαλόπνοου νικητή της Πίνδου Κωνσταντίνου Δαβάκη.
Μόνος, χωρίς στρατιώτες (!), κατήρτιζε «διμοιρία» από το βοηθητικό προσωπικό του γραφείου του και του μαγειρείου (!!!), επάνω στα τρομερά όρη, για να αντιμετωπίσει τις Ιταλικές μεραρχίες. Το σάλπισμα παραμένει πάντοτε το ίδιο όχι μόνο σε πολέμου καιρό, μα και πάντα: Έλληνες προχωρείτε!... Προχωρείτε...!

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ