«Η Γυναίκα της Ζάκυνθος», ένα ταξίδι στην ψυχή του ανθρώπου

on .

GYNAIKA ZAKYNTHOS

• Την πορεία της από τα Γιάννενα ξεκινάει η παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μπακόλα και το φιλοθεάμον κοινό μπορεί να την παρακολουθήσει στην πρεμιέρα που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 20 Ιουλίου και ώρα 21.30 στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ..
Ενόψει της πρεμιέρας, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια του έργου Όλγα Παππά.
«Ελεύθεροι πολιορκημένοι»
Στο κάλεσμά του να βρεθεί ο κόσμος στην παράσταση, ο σκηνοθέτης Γιώργος Μπακόλας παρομοίασε τους Έλληνες με ελεύθερους πολιορκημένους τα τελευταία χρόνια λόγω μνημονίων και μετέπειτα πανδημίας, λέγοντας πώς ο Διονύσιος Σολωμός ύμνησε την ελευθερία σε όλο τον κόσμο. Για το έργο τόνισε πώς πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα νεοελληνικά κείμενα και είναι η ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου αλλά μέσα από τη ματιά μιας κακιάς γυναίκας στη Ζάκυνθο.
Το γεγονός πώς ο ποιητής βλέπει την ιστορία από άλλη πλευρά, κίνησε το ενδιαφέρον στον σκηνοθέτη, μιας και δημιουργεί μία ένταση στο έργο, ενώ στον αφηγηματικό αυτό λόγο ανακαλύπτονται και τραγικές διαστάσεις. Έκανε μνεία και στην ενδυματολόγο Ιουλία Σταυρίδου που είχε συμβάλλει στο έργο αλλά έφυγε από τη ζωή, νικημένη από κορωνοϊό, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τέλος, ανέφερε πώς η παράσταση ξεκινάει από τα Γιάννενα, στη συνέχεια θα γίνει περιοδεία σε όλη την Ήπειρο και αναλόγως τις συνθήκες θα πάει το χειμώνα σε όλη την Ελλάδα.
Με τραγωδία…
Το γεγονός πώς ο Σολωμός έγραψε το έργο αλλά δεν το ολοκλήρωσε δεν σημαίνει πώς το έργο αυτό είναι ημιτελές και πώς έχει ατέλειες, επισήμανε η πρωταγωνίστρια της παράστασης Όλγα Παππά. Είναι ένα ταξίδι στη ψυχή του ανθρώπου, είπε χαρακτηριστικά, ενώ το έργο αποτελεί πρόκληση για την ίδια.
Η ηθοποιός έβαλε τον Σολωμό κοντά σε τραγικούς ποιητές, καθώς το έργο του είναι ισάξιο με αρχαία ελληνική τραγωδία, ενώ ανέφερε πώς με την ανάγνωσή του ανακάλυπταν συνεχώς κι άλλα πράγματα. «Έργο που αποκαλύπτεται σιγά-σιγά σαν έναν άνθρωπο», είπε εύστοχα!.
Οι συντελεστές
Φωτισμοί: Γιάννης Βαλεράς, Φωτογραφίες-γραφιστικά: Αντώνης Χρήστου, Δ/νση-Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Χρήστου. Μουσικός επί σκηνής: Βαγγέλης Πεπόνης.
*Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ. Άνεργοι, ΑΜΕΑ, φοιτητές, άνω των 65, 10 ευρώ. Προπώληση: 10 ευρώ σε ticketservices.gr/ticketsioannina (κιόσκι κεντρικής πλατείας)/Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης/Βιβλιοπωλείο Μαργιόλας.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ