Η Κόνιτσα τίμησε τη μνήμη του δικού της Αγίου Παϊσίου

on .

GIORTH PAISIOY KONITSA 1 12 7 21

 Με κατάνυξη, τηρουμένων παράλληλα των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, επί ένα τριήμερο, και με τη συμμετοχή πιστών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κόνιτσα, τίμησε τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες με πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο των Μητροπολιτών Κονίτσης Ανδρέα, Κηφισίας Κυρίλλου και Γλυφάδος Αντωνίου. Κατά το κήρυγμα ο προεξάρχων Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος αναφέρθηκε, στις σχέσεις πίστης και επιστήμης, με αφορμή μια σχετική επιστολή του π. Παϊσίου. Άλλα τα όρια της επιστήμης, είπε, και άλλα τα όρια της πίστης και συνέστησε να αποφεύγονται οι συνωμοσιολογίες. Να δίνεται η βαρύτητα στην επιστήμη και όχι στο διαδίκτυο.
Την Κυριακή, παραμονή της γιορτής, τελέστηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός, χωρίς την καθιερωμένη λιτανεία. Μίλησε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος μεταφέροντας προσωπικά του βιώματα από τον όσιο Παΐσιο.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από το Δήμο Κόνιτσας και τη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Κονιτσιώτης Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφαλά, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου κ.ά..

Στα χνάρια του Οσίου...
Την Κυριακή πιστοί ανέβηκαν πεζοπορώντας από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου, ακολουθώντας, μάλιστα, το παλαιό μονοπάτι, απ' όπου διερχόταν ο Όσιος Παΐσιος. Παρακολούθησαν τον όρθρο και τη θεία λειτουργία στο νέο ναό τον αφιερωμένο στο όνομά του και ξεναγήθηκαν στο κελί του και στη Μονή.
Εξάλλου το περασμένο Σάββατο πιστοί επισκέφτηκαν την πατρική οικία του Παϊσίου και ξεναγήθηκαν από κληρικούς της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Το δε εψάλη παράκληση του Οσίου στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Ακολούθησε πορεία μερικών προσκυνητών από την αγία Βαρβάρα προς το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και προς την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου από το μονοπάτι, στο οποίο βάδιζε ο Παΐσιος.
π. Ηλίας Μάκος