Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον Παΐσιο στην Κόνιτσα!

on .

PAISIOS SPITI KONITSA

• Με λαμπρότητα, τηρουμένων παράλληλα των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, επί ένα τριήμερο, και με τη συμμετοχή πιστών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κόνιτσα, τιμά τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
Χθες, παραμονή, τελέστηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός και ακολούθησε λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου. Στις τελετές παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα, Δευτέρα με πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο των Μητροπολιτών Κονίτσης Ανδρέα, Κηφισίας Κυρίλλου και Γλυφάδας Αντωνίου. Σ’ αυτό αναμένεται να παραβρεθεί και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Λευτέρης Οικονόμου.

Στα χνάρια του Οσίου...
Χθες πιστοί ανέβηκαν πεζοπορώντας από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου, ακολουθώντας, μάλιστα, το παλαιό μονοπάτι, απ' όπου διερχόταν ο Όσιος Παΐσιος. Παρακολούθησαν τον όρθρο και τη θεία λειτουργία στο νέο ναό τον αφιερωμένο στ’ όνομά του και ξεναγήθηκαν στο κελί του και στη Μονή.
Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή πιστοί επισκέφτηκαν την πατρική οικία του Παϊσίου και ξεναγήθηκαν από κληρικούς της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Το δε απόγευμα εψάλη παράκληση του Οσίου στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Ακολούθησε πορεία μερικών προσκυνητών από την αγία Βαρβάρα προς το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και προς την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου από το μονοπάτι, στο οποίο βάδιζε ο Όσιος Παΐσιος.

Προσκυνηματικός ναός
Στη θέση «Γραβίτσα» της Κάτω Κόνιτσας έχει θεμελιωθεί ναός και έχει σχεδιαστεί προσκυνηματικό συγκρότημα, για τον όσιο Παΐσιο. Είναι γνωστό ότι η Κόνιτσα, μετά τον ξεριζωμό του από τη Μικρά Ασία, έγινε η πατρίδα του.
Η ανέγερση αυτού του προσκυνηματικού συγκροτήματος, που, προς το παρόν, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες, είναι υπό την ευθύνη της Μητρόπολης και του Δήμου Κόνιτσας.
Το προσκυνηματικό αυτό συγκρότημα, θα έχει ως σκοπό να εξυπηρετεί τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσκυνητών στην Κόνιτσα, όπου, τώρα, επισκέπτονται το σπίτι του αγίου, στο οποίο φυλάσσονται προσωπικά του αντικείμενα, αλλά και τη Μονή Στομίου, σε μικρό κελί της οποίας μόνασε για λίγα χρόνια.
π. Ηλίας Μάκος