Η Κόνιτσα γιορτάζει τον Άγιό της Παϊσιο

on .

PAISIOS

 Τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου -ο οποίος έχει ανακηρυχθεί και προστάτης του Όπλου των Διαβιβάσεων- ετοιμάζεται να γιορτάσει το τριήμερο 10 έως 12 Ιουλίου η ακριτική Κόνιτσα, στην οποία πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ενώ μόνασε για ένα αρκετό μεγάλο διάστημα στην Ιερά Μονή Στομίου.

Χθες βράδυ τελέσθηκε παράκληση στο πατρικό σπίτι του Αγίου ενώ οι επίσημες εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν με πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα. Σε αυτή, όπως και στον Εσπερινό της Κυριακής – σύμφωνα με πληροφορίες- εκ του οικείου Μητροπολίτη Ανδρέα θα συμπροσευχηθούν οι μητροπολίτες Κηφισίας Κύριλλος και Γλυφάδας Αντώνιος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σήμερα: Από 9 π.μ. - 6.30 μ.μ.: Επίσκεψη στην Οικία του Αγίου Παϊσίου και ξενάγηση από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.
6.30 μ.μ. – 7 μ.μ.: Μετάβαση στο Εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και παράκληση προς τιμήν του Αγίου.
Αύριο, Κυριακή: Πορεία από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου (απόσταση διαδρομής 5 χλμ.). Υπάρχει δυνατότητα να ακολουθήσει κανείς το παλαιό μονοπάτι, από όπου διερχόταν ο Άγιος Παΐσιος.
7:30 π.μ. – 10:30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο νέο I. Ναό του Αγίου Παϊσίου στην Ι. Μονή Παναγίας Στομίου.
10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ.: Ξενάγηση στην Ι. Μονή Στομίου και στο κελί του Αγίου.
Από 7 μ.μ. – 8:30 μ.μ.: Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Από 8:30 μ.μ. – 9 μ.μ.: Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παϊσίου από τον Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά προς την Οικία του Οσίου Παϊσίου και επιστροφή στο Ναό.
Μεθαύριο, Δευτέρα: Στις 7 π.μ. Όρθρος στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
7:30 π.μ. – 10:30 π.μ.: Καταβασίες – Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Κατά την διάρκεια του τριημέρου θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς του Covid-19.