Ευριπίδη «Βάκχες» από τη Νικαίτη Κοντούρη

on .

BAKXES

• Η τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε σκηνοθεσία της καταξιωμένης Γιαννιώτισσας Νικαίτης Κοντούρη θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή, 16 Ιουλίου (ώρα έναρξης 9.15 μ.μ.) στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ..
Πρόκειται για συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, η οποία θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στα μέσα Αυγούστου.
 Η υπόθεση
«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη. 
Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας - γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.
 Οι συντελεστές
Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη. Σκηνικά - Κοστούμια Λουκία Μινέτου. Κίνηση Ανδρονίκη Μαραθάκη. Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος. Δραματουργία Μάνος Λαμπράκης – Νικαίτη Κοντούρη. Βοηθός σκηνοθέτη Θάλεια Γρίβα. Επιστημονική Σύμβουλος Κατερίνα Διακουμοπούλου. Διεύθυνση παραγωγής Σταμάτης Μουμουλίδης. Ερμηνεύουν οι: Άκης Σακελλαρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου και Κωνσταντίνος Ασπιώτης.
• Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο κιόσκι της κεντρικής πλατείας, στα βιβλιοπωλεία Χαρτέξ και Αναγνώστης και ηλεκτρονικά μέσω viva.gr.