Ψηφιακή έκθεση – δράση από Αρχ/κό και Βυζαντινό Μουσείο

on .

DRASH MOYSEIA

• Έναν νέο θεματικό κύκλο με τίτλο «Λεπτομέρειες» ξεκινάει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συνεχίζοντας τις δράσεις της σε ψηφιακό περιβάλλον.

Η έκθεση-δράση είναι κοινή για τους δύο οργανισμούς αρμοδιότητάς της, δηλαδή το Αρχαιολογικό, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, και το Βυζαντινό Μουσείο, με τα παραρτήματά του, «Θησαυροφυλάκιο» και «Φετιχέ Τζαμί», στην νοτιοανατολική ακρόπολη του Ιτς Καλέ στο Κάστρο.

Οι «Λεπτομέρειες» αποσκοπούν να φέρουν στο προσκήνιο και να συζητήσουν συνήθως «κρυμμένες», κυριολεκτικά και μεταφορικά, πλευρές του υλικού πολιτισμού από το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο. Πλευρές που μέσα πάντοτε από εξονυχιστική και διεπιστημονική έρευνα, οδηγούν σε υποθέσεις και συμπεράσματα, ή στην αναθεώρησή τους, για τις διαδρομές και τις ιδιομορφίες μερικών χιλιάδων γενεών που στο διάβα του χρόνου, περίπου από τα 200.000 χρόνια πριν έως τις αρχές του 20ου αι., μόχθησαν, δημιούργησαν, ταξίδεψαν, ανταγωνίστηκαν, συνεργάστηκαν, γέλασαν, πόνεσαν… στις κοιλάδες, τα φαράγγια, τις οροσειρές και τις ακτογραμμές της Ηπείρου. Στην σελίδα του κοινωνικού δικτύου facebook του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων https://www.facebook.com/amiogr θα αναρτώνται, το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, δύο εκθέματα (ένα από το ΑΜΙ και ένα από το ΒΜΙ) επιλεγμένα και συνοπτικά σχολιασμένα, με επίκεντρο κάποια «λεπτομέρεια» αλλά και ορισμένες προεκτάσεις της, από τους και τις αρχαιολόγους της Εφορείας.

Παράλληλα, με στόχο να ενισχυθεί ο διάλογος και η δυναμική σχέση των μουσείων με το κοινό, η ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» θα πλαισιωθεί από την δράση «Έχω μία απορία. Αποκλειστικά στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και κατά τη διάρκεια του μήνα αναφοράς των δύο κάθε φορά εκθεμάτων-αναρτήσεων, οι επισκέπτες - θεατές θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που πιθανόν γεννήθηκαν από τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στον αναρτημένο σχολιασμό.

Τα ερωτήματα θα συγκεντρώνονται και σε εύθετο χρόνο θα απαντώνται από τον ή την κάθε φορά συντάκτη της μικρής ιστορίας. Γενικός συντονισμός: δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, Αν. Προϊσταμένη. Επιμέλεια: δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου, αρχαιολόγοι.

Φωτογραφική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσιγκούλης, φωτογράφος.