Τριήμερες εκδηλώσεις για τον Άγιο Παϊσιο στην Κόνιτσα

on .

DENTROKKLHSIA AGIOY PAISIOY

• Τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου ετοιμάζεται να γιορτάσει το τριήμερο 10 έως 12 Ιουλίου η ακριτική Κόνιτσα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 10 Ιουλίου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Από 9 π.μ. - 6.30 μ.μ.: Επίσκεψη στην Οικία του Αγίου Παϊσίου και ξενάγηση από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.
-6.30 μ.μ. – 7 μ.μ.: Μετάβαση στο Εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και παράκληση προς τιμήν του Αγίου.
Την Κυριακή, 11 Ιουλίου: Πορεία από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου (απόσταση διαδρομής 5 χλμ.). Υπάρχει δυνατότητα να ακολουθήσει κανείς το παλαιό μονοπάτι, από όπου διερχόταν ο Άγιος Παΐσιος. 7:30 π.μ. – 10:30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο νέο I. Ναό του Αγίου Παϊσίου στην Ι. Μονή Παναγίας Στομίου. 10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ.: Ξενάγηση στην Ι. Μονή Στομίου και στο κελί του Αγίου. Από 7 μ.μ. – 8:30 μ.μ.: Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Από 8:30 μ.μ. – 9 μ.μ.: Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παϊσίου από τον Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά προς την Οικία του Οσίου Παϊσίου και επιστροφή στο Ναό.
Τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου: Στις 7 π.μ. Όρθρος στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
7:30 π.μ. – 10:30 π.μ.: Καταβασίες – Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
10:30 – 11:00: Μικρή Δεξίωση στο Δημαρχείο.
Κατά την διάρκεια του τριημέρου θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς του Covid-19.
Δεντροκκλησιά για  τον Άγιο Παΐσιο
Στο μεταξύ, ένα διαφορετικό προσκύνημα προς τιμήν του Αγίου Παϊσιου γίνεται στο χωριό Αγία Βαρβάρα.
Η Δεντροκκλησιά Αγίου Παϊσίου βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, μόλις λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο με κατεύθυνση προς τον Αμάραντο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεντροκκλησιά κατέχει την δεύτερη θέση στα αξιοθέατα της Κόνιτσας σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό TripAdvisor. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο- και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Παραπλεύρως της Δεντροκκλησιάς, είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στα ογδόντα μέτρα υπάρχει εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού και δίπλα από αυτό το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου με θέα τον ποταμό Σαραντάπορο.
Πρόκειται για ένα όμορφο θρησκευτικό πάρκο, μόλις 20 λεπτά από τη Κόνιτσα, που πλέον αποτελεί πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται τη περιοχή και τα γύρω χωριά.
Το δέντρο είχε υποστεί αρκετές φθορές στο παρελθόν από πυρκαγιές (φωτιές περαστικών, μπάρμπεκιου κτλ) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάστασή του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει! Τα σημάδια της καταστροφής διαφαίνονται εάν κάποιος παρατηρήσει το σημείο που βρίσκεται η μικρή καμπάνα.
Πριν λίγα χρόνια, χάρη στην ιδέα και την εκπλήρωση τάματος ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα, το αδύναμο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα και μετατράπηκε σε προσκυνηματικό τόπο προς τιμήν του Άγιου Παΐσιου, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.
Εσωτερικά υπάρχει η εικόνα του Αγίου Παϊσιου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών και μια εσοχή, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει κερί.
Δίπλα στη δεντροκκλησιά έχουν κατασκευαστεί πέτρινα πεζούλια, για να μπορούν οι επισκέπτες να ξαποσταίνουν, και έχει τοποθετηθεί ένας επιβλητικός ξύλινος σταυρός ύψους 4 μέτρων.