Φόρος τιμής για τους εκτελεσθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα στο Γρεβενίτι

on .

GREBENITI MNHMEIO

• Τιμήθηκε χθες η Ημέρα Μνήμης των Μαρτυρικών Χωριών του Ζαγορίου στο Γρεβενίτι, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκινητικές εκδηλώσεις προς τιμήν των εκτελεσθέντων κατοίκων της περιοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα, την περίοδο της κατοχής 1941-1944.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων. Το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και αμέσως μετά η ομιλία με θέμα «Ζαγόρι 2021, η πληγή κλείνει η μνήμη δεν σβήνει» από τον Καθηγητή του Πανεπ. Θεσσαλίας Χρήστο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος τόνισε ότι «λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς ιστορία. Και λαός χωρίς ιστορία παύει να είναι λαός…».

Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα απ’ όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της κατοχής. «Πάνω από 400.000 σπίτια πυρπολήθηκαν, 56.000 αθώοι πολίτες εκτελέστηκαν, 105.000 όμηροι σε στρατόπεδα φρίκης ελάχιστοι επέζησαν, μαζί με τους θανάτους λόγω πείνας χάθηκε περίπου το 15% του πληθυσμού, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας λεηλατήθηκαν, οι υποδομές καταστράφηκαν…», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Από την χθεσινή εκδήλωση στάλθηκε το μήνυμα της ειρήνης και της καταδίκης των πολέμων, ενώ τονίστηκε για μια ακόμη φορά το πάγιο αίτημα για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών και της ηθικής δικαίωσης των θυμάτων.