Πέντε έργα της Ηπείρου στις Πολιτιστικές Διαδρομές

on .

TZAMI KALOYTSIANHS

• Οι τέσσερις από τις πέντε «Πολιτιστικές Διαδρομές» που σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού «περνάνε» από την Ήπειρο!

Χθες η Υπουργός Λίνα Μενδώνη σε διαδικτυακή της συνέντευξη ανακοίνωσε ότι το έργο των Πολιτιστικών Διαδρομών περιλαμβάνεται στις προτάσεις προς το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα γνωστοποίησε τα έργα που προτείνονται σε κάθε μία από αυτές.

«Πρόκειται -όπως είπε- για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και με γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια».
Οι διαδρομές αυτές είναι:
- «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»
- «Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»
- «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».
- «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»
- «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία»
Στην Ήπειρο η πρόταση περιλαμβάνει έργα στις τέσσερις διαδρομές, εξαιρείται δηλαδή η Διαδρομή «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή».
Κατά Διαδρομή τα προτεινόμενα έργα είναι τα εξής:
- Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»: Νικόπολη: α) η συντήρηση ψηφιδωτών της Βασιλικής Α΄ Δουμετίου και της Βασιλικής και β) η αποκατάσταση Πύλης Βασιλικής Β΄ Αλκίσωνος.
- Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Πολιτιστική Εγνατία Οδός» Ιωάννινα: Στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση Τζαμιού Καλούτσιανης.
- Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες» Νικόπολη: Εργασίες αποκατάστασης Παλατίου (οίκου Γεωργίου Εκδίκου) και άμεσου περιβάλλοντος χώρου.
- Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία». Σούλι: Άμεσες σωστικές επεμβάσεις και στερεωτικές εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στο κάστρο της Κιάφας.
Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα που προτείνει το ΥΠΠΟΑ συμπληρώνουν υποδομές και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία τα οποία έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. «Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για τον λόγο αυτό έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων», εξήγησε.

Με αφετηρία την Ήπειρο
Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δυο γεωγραφικούς άξονες. Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου.
Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.

Προϋπόθεση η ωριμότητα των μελετών
Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, στην επιλογή των μνημείων που εντάχθηκαν σε κάθε διαδρομή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ωριμότητα και η ετοιμότητα τόσο των συγκεκριμένων έργων όσο και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρέπει δηλαδή το 70% των έργων να έχει συμβασιοποιηθεί εντός του 2022. Το 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 30%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.