Ν’ αναστηλωθεί το ιστορικό μοναστήρι όπου γεννήθηκε ο ήρωας Γ. Καραϊσκάκης!

on .

MONASTHRI GENNHSHS KARAISKAKH

• Το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά της Άρτας, που τα κτίσματά του είναι ερειπωμένα, πλην του ναού, που σώζεται, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα θρησκευτικό μνημείο του 13ου αιώνα, συνδέεται και με την Επανάσταση του 1821.
Γι’ αυτό σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να αναστηλωθεί.
Πρώτον, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ορμητήριο επαναστατών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το 1854, όταν εκδηλώθηκε η επανάσταση των Ραδοβυζινών, που καταπνίγηκε στο αίμα, και οικοδομήθηκε εκ νέου το 1867, με τις εργασίες να επεκτείνονται μέχρι το 1879, οπότε οικοδομήθηκε το ηγουμενείο.
Δεύτερον, σύμφωνα με ασφαλείς ιστορικές πηγές (αναφορά κάνει ο Κων/νος Θ. Γιαννέλος στο βιβλίο του «Τα Βυζαντινά Μνημεία της Άρτας») η μοναχή Ζωΐτσα Ντιμισκή γέννησε σ’ ένα υπόγειο της Ιεράς Μονής (υπάρχει μισογκρεμισμένο) τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, που αποκαλείται «γιός της καλογριάς».
Και για να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός πήρε το παιδί της και κατοίκησε στο Μαυρομάτι Καρδίτσας.
Και από τα Μοναστήρια, όπως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά Άρτας, ξεπήδησε η φλόγα της Λευτεριάς.
Ο ελληνικός λαός, με την ενεργό συμμετοχή του κλήρου, κατέκτησε τα δικαιώματά του με τη στάση του απέναντι στις δύσκολες ώρες της σκλαβιάς.
Όλοι οι αγώνες της Ελλάδας είναι μια αστραπή στη νύχτα της δουλοσύνης. Αλλά τόσο σεμνή και τόσο λιτή…
Όπως λέει ο Ξενοφών: Ημείς άλλο ουκ έχομεν ειμή όπλα και αρετήν.
Αυτή την αρετή ως μεγαλειώδη πνευματική αξία διασκορπίζει ανά τους αιώνες το Μοναστήρι, όπου γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Χτίστηκε τον 13ο αιώνα
Η Ιερά Μονή κτίστηκε αρχικά το 13ο αιώνα. Το σημερινό καθολικό είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική με μικρό τρούλο. Είναι πλακοσκέπαστο, με απλή τοιχοποιία χωρίς διακόσμηση, εκτός από το τρίλοβο υπέρθυρο της νότιας εισόδου την αψίδα του ιερού, όπου υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις.
Και αυτό το Μοναστήρι μας θυμίζει ότι ο Χριστιανισμός μπορεί να μην είναι επανάσταση με την έννοια την κοσμική, είναι, όμως, επανάσταση με την έννοια την πνευματική.
Η Ορθοδοξία, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελεί ο μοναχισμός, είναι κατάλυση κάθε κακού, κατάλυση της στροφής του ανθρώπου προς το εγώ του.
Αυτό το ερειπωμένο Μοναστήρι, ζητεί στο διάβα των καιρών, ζητάει απ’ όλους την ταπείνωση, που συντροφεύει την αληθινή μετάνοια και το πλησίασμα του Θεού.
Ζητάει τη μετάνοια με την υπόσχεση ότι «και υψώσει ημάς ο Κύριος».

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ