Από την Ακαδημία των Αθηνών τιμήθηκε ο Γιαννιώτης Καθηγητής Γεώργιος Κήτας

on .

KHTAS GEORGIOS
Ένας κορυφαίος Ηπειρώτης επιστήμονας, που διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. 
Ο λόγος για τον Γιαννιώτη καθηγητή Ρευματολογίας κ. Γεώργιο Κήτα που έλαβε την ανώτατη τιμητική αυτή διάκριση, κατόπιν εισηγήσεως του επίσης συντοπίτη μας Ακαδημαϊκού, Καθηγητού Ιατρικής κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου.
Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί για τον κ. Κήτα μέγιστη αναγνώριση για το επιστημονικό του έργο και παράλληλα βασικό κίνητρο για τη συνέχιση των προσπαθειών του στην περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας και εκπαίδευσης στη Ρευματολογία, αλλά και στην παροχή υψίστου επιπέδου κλινικών υπηρεσιών σε άτομα με ρευματοπάθειες στη χώρα μας, αλλά και εκτός συνόρων.
Το βιογραφικό του κ. Κήτα είναι πράγματι εντυπωσιακό, με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή ιατρικά περιοδικά, ενώ για την προσφορά του στο χώρο της Ρευματολογίας έχει αποσπάσει πολλές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, όπως από την Βρετανική, Σουηδική και Ινδική Ρευματολογική Εταιρεία, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ρευματολογίας και την Αμερικανική Ψυχοσωματική Κοινότητα, βραβεία Κλινικής Αριστείας στη Μεγάλη Βρετανία, Τίτλους από την Mayo Clinic των Ηνωμένων Πολιτειών κ.α., ενώ έχει ανακηρυχτεί επίτιμος Διδάκτωρ στα  Πανεπιστήμια  Θεσσαλίας και Πατρών.  
Πλούσιο βιογραφικό
Ο κ. Γ. Κήτας MD, PhD, FRCP γεννήθηκε στα Ιωάννινα, γιος του τ. Νομιάτρου, Δημητρίου και της Φλωρεντίας Κήτα.  Αποφοίτησε από την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1979-1985). Μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έκανε διδακτορικές σπουδές στην Ανοσολογία (1986-1989) και ειδικεύτηκε στην Παθολογία και Ρευματολογία (1989-1995). Το 1996 επελέγη ως ο νεότερος Διευθυντής Ρευματολογίας της εποχής του, αναπτύσσοντας από του μηδενός μια από τις μεγαλύτερες μονάδες Ρευματολογίας και Χρόνιου Πόνου του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dudley όπου υπήρξε, μεταξύ πολλών άλλων θέσεων, Διοικητής του Τομέα Χρόνιων Νοσημάτων και Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, όπου και εξακολουθεί να είναι Διευθυντής Ακαδημαϊκής Έρευνας και Ανάπτυξης. Το 2006 εκλέχτηκε Καθηγητής Κλινικής Ρευματολογίας στη μονάδα Επιδημιολογίας «κατά της αρθρίτιδας» του Πανεπιστήμιου του Manchester και το 2007 Καθηγητής Συμπεριφεριολογικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Από το 2011 είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Ρευματικών Νοσημάτων στο νοσοκομείο «Υγεία» στην Αθήνα.
Πλήθος δημοσιεύσεων!
Ο κ. Κήτας ηγείται της ομάδος έρευνας συννοσηρότητας της ρευματοειδούς αρθρίτιδος, για την οποία χρηματοδοτήθηκε, από διάφορες πηγές, με περισσότερες από 20 εκατομμύρια λίρες, είναι ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος διεθνών δικτύων καρδιαγγειακής έρευνας στα αυτοάνοσα νοσήματα και επικεφαλής ερευνητής της μεγαλύτερης στον κόσμο μελέτης μείωσης καρδιακής θνησιμότητας στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έχει περισσότερες από 480 δημοσιεύσεις σε έγκριτα  περιοδικά  (h factor 81, >27.500 βιβλιογραφικές μνείες), βάσει των οποίων κατατάσσεται 15ος από >106.000 στην παγκόσμια κατάταξη ειδικών στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η έρευνά του συνετέλεσε ουσιαστικά στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας των ρευματικών νοσημάτων σε διεθνές επίπεδο, και στην ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών από Βρετανικούς, Ευρωπαϊκούς και άλλους οργανισμούς για την αντιμετώπισή τους.  Είναι επίσης Αξιολογητής σε πολλούς Οργανισμούς Χρηματοδότησης Έρευνας ανά τον κόσμο, καθώς και Ειδικός Αξιολογητής Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε 9 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Νότιας Αφρικής και Hong Kong. 
Με σκοπό την διεθνή ανάδειξη της επιστημονικής προσφοράς της Ρευματολογίας στη χώρα μας, ανέλαβε τη Διεύθυνση Σύνταξης του επίσημου περιοδικού της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας «Ελληνική Ρευματολογία» το οποίο μετέτρεψε σε Διεθνές, διαδικτυακό, Αγγλόφωνο περιοδικό με την ονομασία «Mediterranean Journal of Rheumatology». Το Ιατρικό αυτό περιοδικό είναι μία από τις ελάχιστες επιστημονικές εκδόσεις με διεθνή απήχηση από τη χώρα μας, και αύτη η επιτυχία έλαβε ιδιαίτερη μνεία από την Ακαδημία Αθηνών.
Σε καίρια πόστα
Ο Γιαννιώτης επιστήμονας, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Ειδικότητος Ρευματολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, αλλά και μέλος της ομάδας πρόληψης και θεραπείας καρδιαγγειακού κινδύνου ρευματοπαθών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρευματολογίας (EULAR), και Πρόεδρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Ρευματοπαθείς στην Ελλάδα.