Απόκριες... μοναξιάς θα είναι οι φετινές για την Ήπειρο!

on .

XARTAETOS PETAMA

• Κανένα περιθώριο για εορτασμό της Αποκριάς δεν αφήνει η ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα αλλά και ειδικότερα στην Ήπειρο, όπου το φετινό τριήμερο δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνα του παρελθόντος.
Τα καθιερωμένα γιορτινά δρώμενα είχαν αναβληθεί και πέρυσι λόγω της πανδημίας, όμως τουλάχιστον είχαν έρθει επισκέπτες στην περιοχή, κάτι που αυτή τη φορά δεν πρόκειται να γίνει λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, ειδικά όσον αφορά σε διαφορετικούς Δήμους και Περιφέρειες.

 Μόνο διαδικτυακά...
Ούτε φέτος θα ανάψουν την ερχόμενη Κυριακή οι πατροπαράδοτες Τζαμάλες στα Γιάννενα, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν το Καρναβάλι του Κατσικά και η εκδήλωση για τα Κούλουμα του Δήμου, και το ίδιο ισχύει φυσικά για κάθε άλλο αποκριάτικο δρώμενο στην Ήπειρο.
Η μόνη «γεύση» Αποκριάς που μπορεί να πάρει κανείς θα είναι διαδικτυακά, μέσω γιορτινών εκδηλώσεων που θα προβάλει το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων αύριο, Σάββατο και την Κυριακή (λεπτομέρειες στις σελίδες 2 και 5).
 Η Καθαρά Δευτέρα
Όσον αφορά στην Καθαρά Δευτέρα, παρά την εφαρμογή απαγορευτικού, ανοιχτά θα είναι τα πάρκα όπως έγινε γνωστό χθες. Επίσης, θα επιτραπεί κανονικά και το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, αρκεί βέβαια να έχει κανείς τη δυνατότητα να... φτάσει, λόγω των περιοριστικών μέτρων, στην τοποθεσία όπου μπορεί να το κάνει αυτό.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελούν βούληση της κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο οι Δήμοι να λάβουν διαφορετικές αποφάσεις αναφορικά με το τριήμερο. 
Πάντως, σύσταση των αρμοδίων φορέων παραμένει η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.
 Έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι της Αστυνομίας το τριήμερο αναμένεται να εντατικοποιηθούν προκειμένου να αποτραπούν άσκοπες μετακινήσεις εκτός Δήμου και Νομού κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί να το κάνει με την αποστολή SMS (κωδικός 6), αλλά και με τον περιορισμό να κινηθεί στα δύο χιλιόμετρα, με τα πόδια ή ποδήλατο, από τη μόνιμη κατοικία του.
 Χαλάει ο καιρός...
Ούτε ο καιρός φαίνεται πως θα είναι σύμμαχος των πολιτών το τριήμερο Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας. Όσον αφορά στα Γιάννενα, αύριο, Σάββατο αναμένεται ηλιοφάνεια το πρωί και αραιές νεφώσεις στη συνέχεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι στους 15 βαθμούς Κελσίου. Η Κυριακή θα ξεκινήσει με νεφώσεις που στη συνέχεια θα πυκνώσουν και από το απόγευμα αναμένονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Νότιοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Η Καθαρά Δευτέρα πάλι αναμένεται πως θα είναι μία βροχερή ημέρα στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους οκτώ βαθμούς Κελσίου!