Ο Αλή Πασάς πρωταγωνιστής σε διεθνές ιστορικό συνέδριο

on .

ALH PASAS

• Ένα διεθνές συνέδριο,το οποίο θα έχεις το επίκεντρό του τον Αλή Πασά και την εποχή που εκείνος έζησε θα είναι, σύμφωνα με τον Δήμο Ιωαννιτών, από τις κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων. Όπως έκανε γνωστό χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, οι εργασίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν δια ζώσης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουνίου ενώ θα μεταδίδονται και διαδικτυακά. 
Στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου συμμετέχουν ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ιστορικός, ομότ. Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Διεθνούς Ιδρύματος Ερευνών, και ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου, ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο ίδιο Ίδρυμα, ο Μωυσής Ελισάφ, η Άννα Μανδυλαρά, επίκ. καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Μαρία – Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., η Μαρία Γεωργοπούλου Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η Αμαλία Παππά, αναπλ. Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Ελισάφ, «ήδη οριστικοποιείται το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο οποίο θα ανακοινωθούν σημαντικές πρωτότυπες ανακοινώσεις από διακεκριμένους ερευνητές της περιόδου -Έλληνες και ξένους- και θα συμμετάσχει και ο τέως Δήμαρχος Ιωαννίνων Αναστ. Παπασταύρος, ο οποίος έχει επιδείξει ένα σημαντικό έργο για τον Αλή Πασά και την εποχή του».
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως την Κυριακή 20 Ιουνίου θα γίνει επίσκεψη των συνέδρων στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου όπου ο Διευθυντής του Φώτης Ραπακούσης θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του ιδρύματος και των ευρημάτων τους.
Από την πλευρά της η Άννα Μανδυλαρά ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο τόσο για την πόλη όσο και για τον Ελλαδικό χώρο. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που εκπροσωπώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», σημείωσε και τόνισε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την Επανάσταση του 1821.