Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς (23-2-13) παράδειγμα για σύγχρονους αγώνες!..

on .

APELEYTHEROSH PARAMYTHIAS 23 2 21

• Λιτά, εορτάστηκε στην Παραμυθιά η απελευθέρωση της κωμόπολης από τους Τούρκους στις 23 Φεβρουαρίου του 1913. Ο περιορισμός των μέτρων κατά του κορωνοϊού δεν επέτρεψε τη συμμετοχή κόσμου, παρά μόνο λίγων επισήμων.
Μετά τη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Παραμυθιάς, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αγωνιστή της απελευθέρωσης της Παραμυθιάς Νικόλαου Κουτούπη.
Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τίτος και παρέστησαν ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη και ο αντιδήμαρχος του δήμου Σουλίου Φώτιος Δημητρίου.
Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Σουλίου τονίζει μεταξύ άλλων ότι η «επέτειος αυτή είναι μια ζώσα μνήμη, που παραμένει αλησμόνητη και μας γεννά την αιώνια ανάγκη για ευγνωμοσύνη και απότιση φόρου τιμής και σεμνότητας στους ένδοξους προγόνους μας».
Και προσθέτει: «Αποτελώντας παράδειγμα και εφαλτήριο των σύγχρονων αγώνων, μας θυμίζει την ευθύνη, που έχουμε ως ξεχωριστές προσωπικότητες να συγκροτήσουμε μια νέα συλλογικότητα για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως αυτή, που βιώνουμε σήμερα με την πανδημία, που μαστίζει τη χώρα μας, όπου το κέντρο θα είναι ο συνάνθρωπός μας και όχι ο υπέρμετρος εγωισμός μας».
«Με πίστη στις δυνάμεις μας, που απορρέουν από την καταγωγή μας, με θάρρος και πείσμα, που αναβλύζουν από τις αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας μας, θα καταφέρουμε να χτίσουμε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για μας και τα παιδιά μας», καταλήγει ο κ. Καραγιάννης.
Όσον αφορά στο ιστορικό της απελευθέρωσης, τη νύχτα της 21ης Φεβρουαρίου ο τουρκικός στρατός υποχωρεί από τη Σκάλα, την Παραμυθιά και τα σημεία του κάμπου, που κατείχε και διαφεύγει προς την Αλβανία.
Την επομένη 22/2/13, σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Τσαμάτου, αντιπροσωπεία Παραμυθιωτών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς, τον Δήμαρχο, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και άλλους Μουσουλμάνους Προκρίτους, πηγαίνει στο Φανάρι να δηλώσει υποταγή στον συνταγματάρχη Ηπίτη, διοικητή ταξιαρχίας του ελληνικού στρατού.
Ο Ηπίτης, με τηλεγράφημά του, την ίδια μέρα, στον διάδοχο Κωνσταντίνο, σημειώνει: «Αξιωματικοί υπαξιωματικοί και στρατιώται συγχαίρουν δαφνοστεφή διάδοχον δι άλωσιν Ιωαννίνων, την Σήμερον 10 π.μ. αφίχθη ενταύθα Μητροπολίτης Παραμυθιάς μετά Δημάρχου δημοτικών συμβούλων και προκρίτων Οθωμανών δηλώσαντες υποταγήν. Αύριον πρωΐαν θα βαδίσω ίνα εισέλθω εις Παραμυθίαν. Διέταξα τα τμήματα Τρυπογιώργου, Τζούρα και Ταβουλαρίδου μετά υπολοχαγού Πάναρου ίνα βαδίσουν εις Σκάλαν Παραμυθίας οπόθεν θα αναμείνωσιν την άφιξίν μου εις Παραμυθίαν ίνα εισέλθωσιν εις την πόλιν».
Στις 23/2/13 η Παραμυθιά υποδέχτηκε με κωδωνοκρουσίες, επευφημίες και ζητωγραυγές τον Ηπίτη, που μπαίνει από τη νότια είσοδο ελευθερωτής στη μικρή πολιτεία. Ταυτόχρονα, εισέρχονται από τη βόρεια είσοδο, από την πολύπαθη Σκάλα, τα τμήματα των αξιωματικών Τρυπογιώργου, Τζούρα και Ταβουλαρίδου και Πάναρου. Μαζί και τα ανταρτικά τμήματα.
Η.Μ.