Εννέα οργανώσεις Β/Ηπειρωτών για την καταδίκη του Μ. Κολίλα

on .

BOREIOS HPEIROS SHMAIA

• Θυμό και αγανάκτηση εκφράζουν εννέα Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες «η Βορειοηπειρωτική κοινότητα μπαίνει στο στόχαστρο διαφόρων κύκλων εντός και εκτός των συνόρων», όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Οι οργανώσεις αναφέρονται καταρχήν στην καταδίκη του Βορειοηπειρώτη Μόντη Κολίλα, γαμπρού του Χιμαριώτη εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, σε 8,5 χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ για «Διανομή αντισυνταγματικών φυλλαδίων» και «Συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση». Η στοχοποίηση του Βορειοηπειρώτη Μόντη Κολίλα έγινε, όπως επισημαίνουν, με πρόφαση τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στους Βουλιαράτες το 2018 (λίγους μήνες πριν την δολοφονία του Κ. Κατσίφα) για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και μέσω αυτής εκτιμούν πως επιδιώκεται ο εκφοβισμός και η εκδίωξη των Βορειοηπειρωτών από τη γη των προγόνων τους.
Καλούν δε την Ελληνική Πολιτεία να ζητήσει άμεσα διευκρινίσεις από την Αλβανία για την καταδίκη του Μόντη Κολίλα, υπενθυμίζοντας στην γείτονα πως με πρακτικές εποχής Χότζα το μόνο που θα καταφέρει είναι η περαιτέρω απομάκρυνση της από την ευρωπαϊκή οικογένεια μέλος της οποίας προσπαθεί να γίνει.
Βέλη και κατά Αλ. Καχριμάνη
«Βέλη» όμως εξαπολύουν και κατά του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, με αφορμή πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με τα κρούσματα από την Αλβανία που χρεώνονται στα Γιάννενα. Ο κ. Καχριμάνης και με νέα διευκρινιστική δήλωσή του εξηγεί ότι η χρέωση των κρουσμάτων εξ Αλβανίας οδηγεί στο «κόκκινο» το Νομό Ιωαννίνων.
Οι Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις όμως επιμένουν να ισχυρίζονται ότι «εξισώνει τους Βορειοηπειρώτες με τους Αλβανούς δημιουργώντας έτσι αρνητικές εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη, την ώρα που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, πως τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται αφορούν ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες που «φυλάττουν Θερμοπύλες» στα ερημωμένα χωριά του βόρειου τμήματος της Ηπείρου και ανέρχονται σε 13 άτομα, όλοι τους Έλληνες πολίτες».
Καταλήγουν καλώντας τον Περιφερειάρχη να ανασκευάσει τις δηλώσεις του διότι, όπως σημειώνουν, «προσβάλει με τον πιο απαράδεκτο τρόπο τόσο την ελληνικότητα των Βορειοηπειρωτών όσο και την ανθρώπινη υπόστασή τους».