Μία λιτή εκδήλωση μνήμης για τις «γυναίκες των Τσεριτσάνων»

on .

TSERITSANA DOKSOLOGIA 18 2 21

• Mε μία λιτή τελετή στα ιστορικά Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις για την 108η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον Οθωμανικό ζυγό.
Την εκδήλωση με την οποία αποδόθηκε τιμή στη μνήμη των «γυναικών των Τσεριτσάνων», διοργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων. Σ΄ αυτήν παραβρέθηκε ο ελάχιστος επιτρεπόμενος από τις ισχύουσες διατάξεις και τα πρωτόκολλα των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊου αριθμός πολιτών.
Τελέστηκε δοξολογία στη μνήμη των «αντρισσών» κατά τον Β. Βακάλη γυναικών και κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσεριτσάνων Κωνσταντίνος Παππάς.
Κουβάλησαν όπλα...
Η ιστορική μνήμη αναφέρει πως τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 1913 οι γυναίκες των Τσεριτσάνων υποστήριξαν τον Ουλαμό πυροβολικού του Τόμαρου, κουβαλώντας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τα εξαρτήματα των πυροβόλων όπλων και κανονιών, πυρομαχικά και τρόφιμα για τους στρατιώτες, στα «δύο βουνά» της Ολύτσικας, για να χτυπηθούν από εκεί επιτυχώς, οι τουρκικές οχυρές θέσεις, κατά τον πόλεμο για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων θα είναι διήμερο φέτος. Αύριο, Σάββατο, παραμονή της επετείου απελευθέρωσης της πόλης και ώρα 19.30 θα λάβει χώρα διαδικτυακή πανηγυρική εκδήλωση από την αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο youtube μέσω του συνδέσμου http://youtu.be/rNO6Tf1u_Vw. Θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και θα ακολουθήσει ομιλία του συγγραφέα Δημήτρη Οικονόμου με θέμα «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και οι προκλήσεις του σήμερα». Η βραδιά θα κλείσει με μουσική εκδήλωση από την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.
Ανήμερα της επετείου, την ερχόμενη Κυριακή, θα βρεθούν στα Γιάννενα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων (10.30) και κατάθεση στεφάνων από την κ. Σακελλαροπούλου στο Ηρώο Μπιζανομάχων (11.00). Η καθιερωμένη παρέλαση δεν θα γίνει λόγω των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού.